Ідеї міжнародної співпраці на основі археологічної спадщини

06 вересня 2024 р. 13:42

06 вересня 2024 р. 13:42


Вже кілька років завдяки спільній реалізації міжнародного проєкту «Готський шлях: спільна історична реконструкція та віртуальна подорож в минуле» Володимирський історичний музей імені отця Омеляна Дверницького підтримує дружні стосунки з музеєм імені о. Станіслава Сташиця в Грубешові.

Тож нещодавно на запрошення іноземних колег вперше делегація  володимирських музейників здійснила робочу поїздку до гміни Грубешів, де  директор Володимирського музею Володимир Стемковський, його наукові співробітниці Олена Черенюк та Ганна Доскоч, а також головний спеціаліст відділу міжнародної діяльності та туризму Анна Кравчук мали зустріч з війтом гміни Томашом Зайонцом та інспектором з інформації та промоції Пьотром Тарасюком.

Ми також відвідали музей імені отця Станіслава Сташиця й зустрілися з його директором Бартоломеєм Бартецьким, обговорили можливі спільні проєкти в майбутньому, ознайомилися з експозицією, а також оглянули археологічну виставку “Україна крізь віки”, підготовлену з колекцій музею археології у місті Краків.  Ця виставка об’єднала кілька сотень унікальних експонатів, серед яких предмети трипільської культури, періоду неоліту, бронзової доби, антична кераміка. На ній представлені предмети, що колись належали скіфам, сарматам, готам, які жили на землях сучасної України. Доповненням виставки стали художні ілюстрації з археологічних видань. З середини 19 століття до Другої світової війни колекції музею археології в Кракові збагачувалася старожитностями сучасної України.

Побували й на території музею-скансену  Масломенч, що у гміні Грубешів. Поруч з реконструкцією поселення готів тут відбувається будівництво “Центру археологічної та культурної спадщини”, яке також вдалося оглянути. Його відкриття заплановане на вересень 2025 року.

На завершення мали зустріч з дослідниками на археологічному майданчику в селі Сліпче, де ведуться розкопки на давньому кладовищі готів. Результатом  цієї поїздки стали нові ідеї міжнародної співпраці на основі археологічної спадщини нашого регіону.

Ганна ДОСКОЧ,

наукова співробітниця  Володимирського історичного музею

імені Омеляна Дверницького

Ідеї міжнародної співпраці на основі археологічної спадщини

Джерело: slovopravdy.com.ua

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua