Зростає акциз на пальне

07 вересня 2024 р. 13:54

07 вересня 2024 р. 13:54


Президент України Володимир Зеленський підписав закон про підвищення акцизів на пальне, який  вступає в силу 1 вересня.  Документ передбачає, що до 2028 року ставки акцизного податку на пальне збільшуватимуться і становитимуть за тисячі  літрів: бензин – 359 євро; дизельне паливо – 330 євро; скраплений газ – 70 євро.

За розрахунками авторів законопроєкту, який Верховна Рада прийняла у другому читанні 18 липня, підвищення акцизів призведе до зростання цін на бензин на 1,5 гривні, на дизель – на 1,95 гривні і на автомобільний газ – на 5,8 гривні за літр.

“Ми припускаємо, що підвищення акцизів відбудеться десь у межах 1,5-2 гривні на бензини та дизелі . І це той внесок, який усі ми з вами внесемо у фінансування армії”, – казав голова комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетьманцев.

За даними моніторингу ринку, на кінець літа середні роздрібні ціни на бензин А-95 становлять 56,59 гривні за літр (-0,15 гривні за місяць), на дизельне паливо 52,85 гривні за літр (-0,03 гривні), на автогаз 28,87 гривні за літр (+0,87 гривні).

Згідно з прогнозом Національного банку, за третій квартал 2024 року ціни на пальне зростуть на 3,8%, за  четвертий – ще на 5,4%. У результаті до кінця року паливо подорожчає на понад 9 відсотків.

При цьому він не виключає зростання цін на скраплений газ для автомобілів, оскільки тут підвищення акцизів більш різке. За його словами, ціни на автогаз уже почали поступово збільшуватися в очікуванні нової ставки.

Засновник логістичної групи компаній “Прайм” Дмитро Льоушкін в інтерв’ю УНІАН повідомив, що подорожчання пального у зв’язку з підвищенням акцизів призведе до підвищення цін на всі товари без винятку, оскільки паливні витрати закладено в собівартість усіх виробництв. Особливо сильно це проявляється в умовах масових відключень світла, коли бізнес працює на генераторах.

Зростає акциз  на пальне

Джерело: slovopravdy.com.ua

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua