Лісівники Волині передали військовим деревини на понад 36 мільйонів гривень

12 вересня 2024 р. 12:02

12 вересня 2024 р. 12:02


Волинські філії Поліського лісового офісу передали на потреби сил оборони 20,6 тисячі кубометрів деревини. Вартість наданих матеріалів – 36,2 мільйона гривень.

Про це Центру журналістських розслідувань «Сила правди» повідомили в ДП «Ліси України» у відповідь на інформаційний запит.

Такий обсяг лісопродукції передали на потреби військових з початку створення ДП «Ліси України» (жовтень 2022 року) і станом на 16 серпня 2024 року. Передавали як круглу деревину, так і пиломатеріали. Вони потрібні військовослужбовцям для будівництва бліндажів та фортифікацій, обігріву тощо.

Лісопродукцію відправляли для зміцнення оборони на Донеччині, Херсонщині, Запоріжжі.

Усю продукцію, кажуть лісівники, передавали військовим шляхом вилучення, тобто безоплатно .

«ДП «Ліси України» не отримувало компенсацію за вилучені лісоматеріали, оскільки відповідно до пункту 1 статті 9 Закону України «Про передачу, примусове відчуження або вилучення майна в умовах правового режиму воєнного чи надзвичайного стану» право на відшкодування вартості майна у разі його примусового відчуження в умовах правового режиму воєнного чи надзвичайного стану мають юридичні особи комунальної і приватної форми власності та фізичні особи, у яких відчужені будівлі, споруди, транспортні засоби та інше майно для потреб держави в умовах правового режиму воєнного стану або для відвернення чи ліквідації ситуацій, що стали причиною введення правового режиму надзвичайного стану, і відповідно їх правонаступники та спадкоємці», – йдеться у відповіді на запит.

Додамо, що в статті 11 цього ж закону йдеться про те, що отримати компенсацію за відчужене майно можна після завершення воєнного стану. Натомість за вилучене під час війни майно, як зазначено в частині 3 статті 3 закону №4765 , грошове відшкодування не передбачене.

Нагадаємо, у 2023 році «Сила правди» розповідала про те, що на території національного парку «Цуманська пуща» незаконно зрізали майже п’ять десятків вікових дубів .

Лісівники Волині передали військовим деревини на понад 36 мільйонів гривень

Марія Мартинюк

Лісівники Волині передали військовим деревини на понад 36 мільйонів гривень

Джерело: sylapravdy.com

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua