Хто купив майно збанкрутілого автозаводу корпорації «Богдан» у Луцьку

13 вересня 2024 р. 09:32

13 вересня 2024 р. 09:32


Розташоване у Луцьку майно ПрАТ «Автомобільна компанія «Богдан Моторс» – автовиробника з корпорації «Богдан» – у серпні виставили на продаж. За результатами аукціону приміщення і землю збанкрутілого підприємства за 250,5 мільйона гривень викупила луцька фірма «ЖК Дрім таун», пов’язана із будівельною компанією «Єврохолдінг».

Інформація про результати аукціону розміщена на електронній торговій системі «Prozorro.Продажі».

На аукціон, оголошений 6 серпня 2024 року, виставили майно ПрАТ «Автомобільна компанія «Богдан Моторс», розташоване у Луцьку по вулиці Рівненській, 42. До переліку майна увійшли 12 земельних ділянок загальною площею 17,73 гектара, а також розміщені на них будівлі, споруди і обладнання.

Продавався, зокрема, автоскладальний цех загальною площею понад 16 тисяч квадратних метрів. Разом з ним на аукціон виставили корпус експериментального цеху на 1722 квадрати, пресово-кузовний цех площею понад 10 тисяч квадратів, а також інші виробничі споруди: корпус по доробці автомобілів, інженерно-лабораторний та механо-енергетичний корпус, дільниці зберігання, огляду та приймання автокузовів тощо.

Крім того, до складу майна на продаж від ПрАТ «Автомобільна компанія «Богдан Моторс» увійшли будівлі медпункту, двох прохідних, їдальні, складів і навіть артезіанська свердловина.

Лот включав й об’єкти незавершеного будівництва, як от цех здачі автобусів, а також рухоме майно : підстанції, машини для зварювання, зварювальні кліщі, пістолети для ручного фарбування, вентилятори.

Стартовою ціною всього майна визначили 240 мільйонів гривень. Мінімальний крок підвищення ціни складав 1%, тобто 2,4 мільйона гривень.

Хто купив майно збанкрутілого автозаводу корпорації «Богдан» у Луцьку

Виробничі приміщення та землю ПрАТ «Автомобільна компанія «Богдан Моторс» продавали у межах справи про банкрутство, яку 23 грудня 2020 року відкрив Господарський суд Дніпропетровської області. З відповідною заявою до суду звернулося ТОВ «Фінансова компанія «Фінворк». До цього фірма отримала право вимоги у підприємства боргу в розмірі 5,87 мільйона гривень. Під час судових процесів з’ясувалося, що серед найбільших кредиторів автовиробника були державний «Укрексімбанк» (1,64 мільярда гривень), UniCredit Bank AG (1,78 мільярда гривень), а також підприємство «Саревін Інвестментс ЛТД» (2,35 мільярда гривень). Врешті, постановою від 6 липня 2021 року суд визнав «Богдан Моторс» банкрутом та розпочав процедуру його ліквідації, яка передбачала продаж майна акціонерного товариства.

Як відомо, на вулиці Рівненській, 42 у Луцьку розташовувався «Автоскладальний завод №1» – дочірнє підприємство ПрАТ «Автомобільна компанія «Богдан Моторс». За цією ж адресою було зареєстроване й підприємство «Науково-технічний центр ЛуАЗ». Основною продукцією луцького автозаводу були автобуси, тролейбуси та електробуси під маркою «Богдан».

Аукціон з продажу виробничих потужностей у Луцьку відбувся 26 серпня 2024 року за правилами англійського аукціону, тобто на підвищення ціни. Протягом трьох раундів по 3 хвилини учасники могли змагатися за лот та робити вищі ставки.

На торги прийшло ТОВ «ЖК Дрім таун», яке запропонувало за виробничі активи 250,5 мільйона гривень. Його єдиним конкурентом стало ТОВ «Сучасні автобуси» з пропозицією 245,2 мільйонів гривень. Впродовж трьох раундів учасники не змінювали своїх пропозицій, відтак право викупу майна отримало товариство з обмеженою відповідальністю «ЖК Дрім таун». 10 вересня 2024 року у системі онлайн-аукціонів «Prozorro.Продажі» розмістили повідомлення про укладений з фірмою договір на купівлю майна заводу.

Зареєстрованим у Луцьку товариством «ЖК Дрім таун» керує Микола Дуда – депутат Луцької міськради, член депутатської фракції «За майбутнє».

За даними аналітичної системи «YouControl», найбільшою часткою підприємства володіє ТОВ «Холдінгова компанія «Єврохолдінг» (70%), бенефіціаркою якої вказана прописана у селі Струмівка Луцького району Юлія Карагіна. Водночас підприємство пов’язують із луцьким бізнесменом Сергієм Голіковим . Він, зокрема, був одним із перших засновників компанії в 90-х. Компанія «Єврохолдінг» відома своїми житловими комплексами «Яровиця», « Дрім таун », « Київ Скай » у Луцьку.

Нещодавно «Сила правди» розповідала, що компанія збирається забудувати у Луцьку промислову частину Привокзального мікрорайону поблизу вулиці Клима Савура .

Ще 10% у ТОВ «ЖК Дрім таун» має луцьке товариство «Грін спейс інвест». Інші 20% контролює львівське ПрАТ «Компанія з управління активами «Карпати-інвест», яке таким чином управляє активами двох пайових венчурних інвестиційних фондів недиверсифікованого виду закритого типу –  « Фавор-інвест-плюс » та « Перша інвестиційна група ».

Пакет акцій ПрАТ «КУА «Карпати-інвест» майже повністю належить львів’янам Тетяні , Людмилі та Сергію Петрукам . Вказане акціонерне товариство володіє й часткою підприємства «Завод №3», яке будувало житловий комплекс у Львові та потрапило у скандал через несплату до бюджету міста пайового внеску.

«Сила правди» звернулася за коментарем щодо купівлі майна автозаводу у Луцьку і подальших планів на нього до керівника «ЖК Дрім таун» і депутата Луцькради Миколи Дуди. Він підняв слухавку і сказав, що у дорозі, а тому може зникнути зв’язок. Після питання журналіста зв’язок обірвався і поговорити з ним більше не вдалося.

Варто додати, у лютому 2024 року повідомлялося , що після банкрутства «Богдан Моторс» його виробничими потужностями у Луцьку почала оперувати компанія «Бас Мотор». Таким чином підприємство нібито пройшло через тривалу процедуру банкрутства, «трансформувалося» і навіть мало значні плани і замовлення на виробництво . Нещодавно ж «Бас Мотор» отримало замовлення на постачання для управління освіти і науки Волинської ОДА шкільних автобусів «Богдан» на понад 26 мільйонів гривень . Проте на підприємстві у Луцьку відмовилися від коментарів щодо нинішнього продажу майна ПрАТ «Автомобільна компанія «Богдан Моторс», а також безпосередньо ситуації з виробництвом.

Нагадаємо, раніше «Сила правди» писала як занепала луцька «Електротермометрія» і хто зведе на її місці багатоповерхівки .

Хто купив майно збанкрутілого автозаводу корпорації «Богдан» у Луцьку

Антон Філіппов

Хто купив майно збанкрутілого автозаводу корпорації «Богдан» у Луцьку

Джерело: sylapravdy.com

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua