Після розслідування «Сили правди» директора Луцького спецкомбінату «насварили пальчиком», але премії не зняли

13 вересня 2024 р. 19:23

13 вересня 2024 р. 19:23


Щодо директора Луцького спеціалізованого комбінату комунально-побутового обслуговування Василя Цетнара провели службову перевірку. Цьому передувало розслідування «Сили правди» про паралельний сімейний бізнес чиновника на ритуальному начинні.

Результатами перевірки Центр журналістських розслідувань «Сила правди» поцікавився у Луцькій міській раді.

Директор Луцького спецкомбінату, який займається утриманням кладовищ та похованнями, Василь Цетнар в робочий час підпрацьовує на підприємстві дружини, яке також продає ритуальне начиння. Фірма розташована по-сусідству з комунальним підприємством, тож посадовцю вдається поєднувати роботу на громаду і на сім’ю.

Журналісти «Сили правди» провели експеримент відвідавши підприємство дружини Василя Цетнара. Ритуальний вінок з фірми Світлани Цетнар продав її чоловік – директор комунального підприємства .

Карта Луцький спецкомбінат магазин Цетнар

Безпосередній керівник Василя Цетнара, директор департаменту економіки Борис Смаль тоді переконував, що «проблем нема». Але після виходу розслідування таки ініціював перевірку.

« Було проведене службове розслідування, був аудит фінансово-господарської діяльності підприємства, який як і раніше виявив, що порушень фінансової дисципліни і господарської діяльності не було. Підприємство самоокупне. А щодо конфлікту інтересів, так, отримані від нього пояснення, вони, по-моєму, навіть були надані депутатам міської ради на відповідні звернення.

Про те, чи були фінансові санкції, мені не відомо. Такі рішення приймає міський голова. Можливо, напевно, були. Конфліктом інтересів займався відділ протидії корупції тут, в міській раді, то їх висновки я не бачив », – прокоментував директор департаменту економічної політики Луцькради Борис Смаль .

У відділі з питань запобігання та виявлення корупції, зв’язків з правоохоронними органами Луцької міської ради порушень в діяльності Василя Цетнара також не знайшли.

« На момент перевірки конфлікту інтересів виявлено не було. А про те, які там штрафні санкції, не штрафні санкції були накладені, я не в курсі, це не по моїй лінії. Не виявлено було порушень. От і все, що я можу вам сказати », – розповів у коментарі начальник відділу з питань запобігання та виявлення корупції Олександр Романюк .

Раніше табличка із номером телефону Василя Цетнара висіла на приміщенні фірми дружини. В Луцькраді запевняють, що це вже виправили.

« Телефон вже змінений. За поясненнями директора, це тривалий час був телефон дружини. Він його в неї забрав недавно, тому на той момент ще не поміняв. Зараз там інші телефони. Після того, як ця історія оприлюднилася, я сам кілька разів це перевіряв, я цього не виявив, звичайно, цілодобового чергування там ніхто не влаштовує, але час від часу перевіряємо », – запевнив Борис Смаль.

З власних джерел «Силі правди» стало відомо, що Василь Цетнар опісля виходу журналістського розслідування ще й отримав премію. Це підтвердили і в спецкомбінаті у відповіді на запит «Сили правди».

За 2023 рік загалом Василю Цетнару нарахували 527 тисяч гривень зарплати, що становить в середньому майже 44 тисячі на місяць. З них понад 190 тисяч становили щомісячні премії – по більше ніж 15 тисяч на місяць.

У 2024 році оклад директора Луцького спецкомбінату не змінився – по 23 тисячі щомісяця. А от премії зросли – в середньому по 20 тисяч гривень щомісяця. Виплачували їх Василю Цетнару і в липні та серпні цього року – після виходу розслідування «Сили правди» . Загалом за вісім місяців 2024 року він заробив 416 тисяч гривень. Після вирахування податків «на руки» одержав понад 335 тисяч.

Заробіток Василя Цетнара за 2023 і 8 місяців 2024 років

« Усі керівники комунальних підприємств, відповідно до рішення виконкому, можуть претендувати на премію. Раз в місяць подають в департамент економічної політики фінансові показники, і ми визначаємо, чи варто преміювати, чи не варто. І, відповідно, робимо подання міському голові. Напевно, той місяць, про який ви говорите, ще не завершився аудит, тому підстав законних для депреміювання не було. На цей місяць ще не було подання. Я думаю, що і не буде », – відповів Борис Смаль.

Нагадаємо, детальніше про конфлікт інтересів та інші порушення Василя Цетнара можна почитати в матеріалі « Не в службу, а в дружбу: директор луцького комунального підприємства в робочий час підторговує трунами і вінками на фірмі дружини ».

Після розслідування «Сили правди» директора Луцького спецкомбінату «насварили пальчиком», але премії не зняли

Костянтин Яворський

Після розслідування «Сили правди» директора Луцького спецкомбінату «насварили пальчиком», але премії не зняли

Джерело: sylapravdy.com

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua