Новини міст-партнерів: у Цвікау вирував історичний ринок, а в Нерсборо збиралися представники різних культур

16 вересня 2024 р. 16:31

16 вересня 2024 р. 16:31


Титул чемпіона та інші здобутки грубешівських авіамоделістів

Учасники Грубешівського товариства авіамоделістів продемонстрували свою майстерність на 89-му чемпіонаті Польщі вільнолітаючих моделей. Змагалися понад шістдесят учасників з клубів із усієї країни. Грубешівське товариство представляли п’ять спортсменів та інструктор Лєшек Крищук, інформують на сайті міста.

Золоту медаль і титул «Чемпіон Польщі» здобув Лєшек Крищук у класі моделей F1B (моделі з гумовим приводом). У класі моделей F1Q (моделі з електроприводом) Павел Гуменяк посів четверте місце, а Домінік Скварек – восьме в класі моделей F1A (планери). Чемпіонат Польщі відбувся у Кетрі.

На Національних читаннях у Кентшині

У Польщі та багатьох країнах світу відбуваються чергові Національні читання. Це соціальна кампанія, започаткована 12 років тому, під час якої кожного року усі зацікавлені разом відкривають найвидатніші твори польської літератури.  Цьогоріч читали уривки з драми «Кордіан» Юліуша Словацького. У Кентшині читання відбулися у парку біля фонтану на площі Маршала Юзефа Пілсудського, повідомили на сторінці міста у фейсбуці.

Фрагменти «Кордіана» читали, серед інших, Кароль Лізурей – мер міста, Йоланта Піотровська – сенаторка Республіки Польща, Агата Ковальська-Скорка – віце-голова міської ради, Роберт Пуцель – радник міської ради, Божена Міцкевич – директорка початкової школи № 5. Майор Мірослава Александрович та старший прапорщик Анна Лушня представили відділення Вармінсько-Мазурської прикордонної служби та Центр підготовки прикордонників. Захід організувала міська публічна бібліотека за підтримки спортивно-оздоровчого центру та центру культури. Новини міст-партнерів: у Цвікау вирував історичний ринок, а в Нерсборо збиралися представники різних культур

У Ленчиці презентували виставку «Битва на Бзурі»

На другому поверсі ратуші відбулося урочисте відкриття виставки «Битва на Бзурі», а на стіні  кам’яниці на вулиці Казімежа Одновіцієля – символічне відкриття муралу з цієї нагоди, повідомили на фейсбук-сторінці міста.

У рамках заходу відбувся концерт патріотичних пісень на сцені перед ратушею. Пьотр Пілюк коротко  розповів про історію свого дідуся – лейтенанта Романа Пілюка. Мер Павел Кулеша запросив відвідувачів до ратуші, де перерізали стрічку, урочисто відкривши виставку. Згодом усі вирушили до кам’яниці на вулиці Казімєжа Одновіцеля, де про символіку муралу розповіла директорка центру культури Ольга Куровська, а потім міський голова Павел Кулеша познайомив учасників із реалізованою концепцією «Ленчиця – місто муралів». Заходи з нагоди 85-ї річниці битви на Бзурі відбуваються під почесним патронатом міністра національної оборони Владислава Косіняка-Каміша та маршалки Лодзького воєводства Йоанни Скшидлевської.

Чим дивував історичний ринок у Цвікау

Цими вихідними вирував історичний ринок під девізом «Цвікау крізь віки». Гарно оформлені кіоски, кабаре, жонглювання та традиційні ремесла запрошували відвідувачів затриматися в старому місті, повідомляють на сайті Цвікау.

Популярний захід для всієї родини показує різні епохи на Домгофі, Хауптмаркті та Корнмаркті та ставить у центр події різні наріжні камені історії міста. Подвір’я собору з будинками Святої Марії та священників є ідеальним фоном для життя середньовіччя та раннього модерну. На головному ринку з шикарними міськими будинками, ратушею та будинком Роберта Шумана у центрі уваги період бідермаєру – період життя Роберта Шумана. Корнмаркт пропонує зазирнути у світ технічних революцій і ремесел. Жонглери, фокусники, артисти кабаре та музиканти збагачують атмосферу та події на трьох великих площах і розважають публіку веселощами та музикою, типовою для того часу. Демонстрації традиційних ремесел пропонували унікальні ідеї. Цього року вперше представили своє ремесло подружжя Бауер із міста Бреттен у Меланхтоні, земля Баден-Вюртемберг, які пояснювали  процес виготовлення лляного одягу. Музей Августа Хорха представив автівки Новини міст-партнерів: у Цвікау вирував історичний ринок, а в Нерсборо збиралися представники різних культур

У Мальборку провели тріатлон

У Мальборку відбулися 23-і змагання з тріатлону імені Бартоша Кубіцького. У кожній з дистанцій проводилася додаткова класифікація мальборкського чемпіона для жителів міста Мальборка та повіту – мер Марек Чаржевскі заснував спеціальні призи для найкращих гравців-земляків, які досягли найкращого результату, повідомляють на фейсбук-сторінці громади.

Уже другий рік поспіль був побитий рекорд відвідуваності змагань – для участі зареєструвалося понад 1800 спортсменів. Саме вони два дні змагаються за перемогу на дистанціях. Перелік переможців опублікували на сайті організатора Castle Triathlon.

Зібралися представики різних культур у Нересборо

У неділю в методистській церкві Грейссіс Стріт відбулося свято культур усього світу у рамках проєкту «People Together Project Knaresborough», інформують на фейсбук-сторінці міста.

Подію підтримали Ротарі клуб Нересборо та міська рада, а також місцеві магазини Lidl і Tesco, які пожертвували їжу. Учасниками заходу були люди різних національностей, які завітали, щоб об’єднуватися у спільноту, демонстрували свою культуру – традиції, пісні, історію.

Підготувала Валентина ТИНЕНСЬКА

Новини міст-партнерів: у Цвікау вирував історичний ринок, а в Нерсборо збиралися представники різних культур

Джерело: slovopravdy.com.ua