Фейк про донацію для ЗСУ: в Україні дітей нібито змушують здавати кров для військових

16 вересня 2024 р. 17:28

16 вересня 2024 р. 17:28


Кремлівські пропагандисти розганяють фейк про те, що в Україні військові начебто змушують учнів школи у Томашполі , що на Вінничині , ставати донорами крові для поранених під час операції у Курській області солдат.  Як «доказ» пропагандисти додають фотографію юнака, який здає кров у класі.

Однак насправді у Томашполі у дітей не брали кров для потреб армії. Що насправді відбувалося у стінах місцевої школи – розповідаємо далі.

Фейкові повідомлення про те, що на Вінниччині дітей змушують здавати кров для військових, активно ширяться в інтернеті. При цьому наголошується, що стати донорами крові неповнолітніх змушували самі військові. Зокрема, як пише пропаганда, у селищі Томашпіль Вінницької області за донорською кров’ю до місцевої школи нібито прийшов командир 22 бригади ЗСУ, який погрожував і навіть побив директора навчального закладу.

«Командир 22-й украинской моторизованной военной бригады, полковник Владимир Пипка начал собирать детскую кровь для лечения раненых в Курской области солдат. Он ворвался в кабинет директора и после настойчивых переговоров с использованием грубой силы получил разрешение на использование детской крови в пользу бригады. Как заявил Пипка, «его бригада пострадала во время нападения на Курскую область России».

По словам очевидцев, военный угрожал им около часа, дошло до избиения директора. В итоге руководство школы было вынуждено разрешить сдать кровь детям для солдат ВСУ», – йдеться у дописі мовою оригіналу.

Відзначимо, що 22 бригада і справді воює у Курській області.

Щодо публікації, то вона супроводжується фотографією юнака, який здає кров у класі, адже на світлині на задньому плані видно шкільну дошку і парти. Однак насправді ж фотографію, яку тиражують пропагандисти, зробили у День донора, який у Томашпільській громаді відзначили 22 серпня. У той день у місцевому ліцеї справді облаштували пункт забору крові, де працювала виїзна бригада із Вінницького обласного центру служби крові.

У місцевій групі в соцмережі повідомили, що на здачу крові прийшли мешканці громади, військовослужбовці, керівництво громади, працівники держустанов, служб, організацій, старостати селищної ради. А зібрана кров буде використана для потреб цивільних і військових.

Також у дописі є фотографії із заходу, серед яких і та, яку поширили пропагандисти. Проте на жодній з інших немає дітей. У черзі та на здачі крові перебувають лише повнолітні люди, які вирішили стати донорами крові добровільно.

Додамо, що в Україні донорами крові можуть стати лише люди старше 18 років, які пройшли медобстеження ітане мають протипоказань, визначених українським МОЗ .

ВИСНОВКИ

Військові не змушували учнів ліцею у Томашполі ставати донорами крові для українських бійців, які постраждали під час операції в Курській області.  На фотографії, яку поширюють пропагандисти, повнолітні особи, які добровільно вирішили здати кров для цивільних і військових під час Дня донора у громаді.

Подібні фейки поширюються з метою дискредитації Збройних сил України та щоб применшити успіхи українських військових в операції на Курщині. Поширення таких неправдивих повідомлень спрямоване на дестабілізацію ситуації та сіяння паніки серед населення.

***
Матеріал підготовлено в межах проєктної співпраці з проєктом із протидії дезінформації «БезБрехні» .

Фейк про донацію для ЗСУ: в Україні дітей нібито змушують здавати кров для військових

Фейк про донацію для ЗСУ: в Україні дітей нібито змушують здавати кров для військових

Фейк про донацію для ЗСУ: в Україні дітей нібито змушують здавати кров для військових

Джерело: lutsk.rayon.in.ua

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua