У Міноборони Польщі підтвердили зобовʼязання Варшави щодо участі у чеській ініціативі

16 вересня 2024 р. 17:38

16 вересня 2024 р. 17:38


Польща бере участь у чеській ініціативі з постачання боєприпасів для ЗСУ, польське Державне агентство стратегічних резервів (RARS) перебуває з цього приводу у постійному контакті з відповідним чеським урядовим агентством (AMOS).

Про це йдеться у відповіді Міністерства національної оборони Польщі на інформаційний запит «Укрінформу» .

«Польська сторона навесні цього року заявила, що приєднається до пропозиції Чехії щодо спільної закупівлі боєприпасів для потреб українських військ. Після заяв прем’єр-міністра та міністра закордонних справ з весни цього року на урядовому рівні розпочато роботу щодо визначення розміру фінансового внеску та умов реалізації проєкту за погодженням із чеською стороною. Інституцією, на яку покладено виконання цих завдань, є Державне агентство стратегічних резервів», – повідомили агентству в Міноборони Польщі.

Там також додали, що за наявною у них інформацією, RARS веде діалог з чеським урядовим агентством AMOS і проводить необхідні консультації з цього приводу.

Як повідомлялося, міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський під час спільної з українським колегою Андрієм Сибігою пресконференції у Києві у минулу пʼятницю заявив, що Польща виділить 100 млн євро на чеську ініціативу із закупівлі боєприпасів для української армії – половину цього року і решту в наступному.

Він додав, що цьогорічний транш Варшави затримується, оскільки попередній голова RARS затриманий у Лондоні за міжнародним ордером Польщі про арешт. В РП йому інкримінують скоєння корупційних злочинів. Утім Сікорський запевнив, що цю проблему вирішать, і переказ коштів відбудеться ще цього року.

У січні на зустрічі глав держав і урядів Євросоюзу прем’єр-міністр Чехії Петр Фіала представив ініціативу із закупівлі за кошти ЄС боєприпасів у світі з метою їх передачі Україні. В лютому публічно про неї оголосив на полях Мюнхенської безпекової конференції президент ЧР Петр Павел .

Цю ініціативу підтримала низка держав. Зокрема, 15 країн ЄС та НАТО внесли в її фонд понад 1,6 млрд євро.

Польське видання Gazeta Wyborcza нещодавно написало, що Польща, попри приєднання до ініціативи, ще не виділила на неї коштів.

купити квартиру Луцьку

У Міноборони Польщі підтвердили зобовʼязання Варшави щодо участі у чеській ініціативі

Джерело: volynonline.com

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua