Як військовослужбовцю пройти МСЕК після травм, поранень, ампутацій: інструкція

20 вересня 2024 р. 12:15

20 вересня 2024 р. 12:15


Аби полегшити взаємодію між військовою медициною та цивільними закладами соціального обслуговування, розробили чіткий алгоритм співпраці для тих, хто потребує медико-соціальної експертної комісії (МСЕК).

Як військовослужбовцю пройти МСЕК після поранень та контузій, втрати кінцівок та інших травмах – розповіли у Командуванні медичних Сил.

Отже, медико-соціальна експертна комісія (МСЕК) в системі Міністерства охорони здоровʼя — спеціальний заклад в системі охорони здоров’я, що проводить медико-соціальну експертизу особам, які звертаються для встановлення:

  • Групи інвалідності (I, II, III група);
  • Визначення відсотку втрати працездатності;
  • Потреба в протезуванні, ортезуванні або інших засобах реабілітації;
  • Створення індивідуальної програми реабілітації для осіб з інвалідністю;
  • Оформлення медичних показань на отримання автомобіля з ручним керуванням.

Як проходити МСЕК?

Якщо у вас відбулась значна втрата працездатності після поранення, травми чи хвороби, або якщо є підозра на інвалідність чи потреба в протезуванні — необхідно пройти МСЕК. У тому числі якщо ви отримали контузію, це також є підставою для звернення.

Ваші дії:

Отримайте направлення на МСЕК (форма 088/0) у профільного лікаря (травматолога, хірурга, кардіолога тощо).

Якщо ви діючий військовослужбовець, подайте рапорт про проходження МСЕК через командира або мобільний додаток Армія+. Після розгляду такого рапорту командир в/ч надасть Вам дозвіл на відрядження з військової частини для проходження МСЕК.

Якщо ви находитесь за межами військової частини (наприклад, у відпустці за станом здоров’я), зверніться до ТЦК та СП, який може надати вам направлення на проходження МСЕК ( П.11 постанови КМУ від 23 лютого 2022 р. № 154 «Про затвердження Положення про територіальні центри комплектування та соціальної підтримки»).

Важливо: У період воєнного стану МСЕК працює за принципом екстериторіальності. Це означає, що ви можете пройти огляд за місцем фактичного перебування, незалежно від місця реєстрації. Якщо немає можливості особисто з'явитися на огляд, рішення може бути ухвалене заочно.

Якщо ваш термін переогляду припадає на воєнний стан, він автоматично продовжується на весь час дії воєнного стану та ще на 6 місяців після його закінчення.

Пам'ятайте: Це знання допоможе вам і вашим колегам полегшити процес отримання необхідних документів.

Як військовослужбовцю пройти МСЕК після травм, поранень, ампутацій: інструкція

Джерело: lutsk.rayon.in.ua