Волинський національний університет не купуватиме меблі у столичної фірми, бо та – змовник

20 вересня 2024 р. 16:00

20 вересня 2024 р. 16:00


Волинський національний університет імені Лесі Українки розірвав угоду з київським підприємством «Меблева фабрика «Меблібуд» щодо придбання меблів на загальну суму 1,19 мільйона гривень. Контракт скасували після розголосу, адже виявилось, що обрана університетом на тендері фірма мала штраф від Антимонопольного комітету України за змову на торгах.

Про це повідомило видання NGL.media .

Попри наявність штрафу та прямої заборони отримувати підряди на конкурентних торгах, ТОВ «Меблева фабрика «Меблібуд» вдалось отримати від державного університету замовлення на постачання меблів – столів, шаф, тумб тощо. Відповідний договір навчальний заклад уклав з підприємством 12 липня 2024 року на суму 1,19 мільйона гривень.

Згідно з угодою, Волинський національний університет імені Лесі Українки повинен був отримати від «Меблібуду» до 30 вересня цього року по 140 ліжок, матраців, тумб і шаф, а також 50 столів для гуртожитків. Усі меблі мали бути одного кольору і мати річну гарантію.

Водночас підписання цієї угоди суперечило як закупівельному законодавству, так і вимогам тендерної документації університету.

За кілька тижнів до оголошення навчальним закладом закупівлі Антимонопольний комітет України оштрафував «Меблібуд» за змову на торгах і вніс у «чорний список». Це означало, що протягом наступних трьох років в разі участі фірми у тендерах замовники зобов’язані були відхиляти її пропозиції.

В поясненні Держаудитслужбі, яка теж зацікавилась закупівлею, університет вказав , що компанія «Меблібуд» надала довідку про відсутність санкцій від АМКУ. Тому на момент проведення тендеру замовник вважав компанію такою, що відповідає усім необхідним критеріям.

Про відповідні порушення під час закупівлі стало відомо після публікації видання NGL.media. Невдовзі, 6 серпня 2024 року, Волинський національний університет імені Лесі Українки уклав додаткову угоду про розірвання договору. Документом сторони підтвердили відсутність як поставок меблів, так і оплати за них.

ТОВ «Меблева фабрика «Меблібуд» зареєстрована у Києві підприємцями з міста Покровська (Донецька область) Дмитром та Павлом Сосковими . Дмитро Сосков також має окремий від брата бізнес – ПП «Кіфа». Крім того, підприємець мав і політичні амбіції – у 2015-му році балотувався до Покровської міськради від «Опозиційного блоку».

Раніше «Сила правди» писала, як викладачі українських вишів «купують» сумнівні сертифікати про участь в міжнародних програмах .

Волинський національний університет не купуватиме меблі у столичної фірми, бо та – змовник

Костянтин Яворський

Волинський національний університет не купуватиме меблі у столичної фірми, бо та – змовник

Джерело: sylapravdy.com

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua