4-річний хлопчик з Волині пережив 100 наркозів після отруєння хімією

20 вересня 2024 р. 20:11

20 вересня 2024 р. 20:11


Щороку у Волинській обласній дитячій клінічній лікарні проходять обстеження близько 150 дітей із підозрами на проковтування чи вдихання сторонніх предметів, і майже дві третини з цих випадків підтверджуються.

Про це повідомили 20 вересня на офіційній сторінці медзакладу.

«Батарейки, монети, ґудзики, заколки для волосся, дрібні іграшки, насінини соняшника і гарбуза, шматок пакета — із дитячих стравоходів та дихальних шляхів доводилося діставати найрізноманітніші предмети», — розповіла лікарка-ендоскопістка та хірургиня Юлія Артишук .

Щороку в обласній дитячій клінічній лікарні лікуються також близько 50 дітей із хімічними опіками стравоходу — це надзвичайно небезпечні травми. Наразі в хірургічному відділенні перебуває дитина віком 1 рік 9 місяців, яка випила мийний засіб.

Олександр Сльозко , лікар-ендоскопіст та дитячий хірург, наголошує: всі іграшки повинні відповідати віковим категоріям дітей. Півторарічна дитина не може гратися предметами, що містять батарейки чи дрібні деталі, адже батарейки становлять особливу небезпеку. При потраплянні у стравохід вони можуть призвести до важкого хімічного опіку.

Круглі монетоподібні батарейки, які використовують у вагах, пультах, іграшках, є найбільш небезпечними для дітей. Вони можуть «приклеюватися» до стравоходу і викликати хімічний опік: луг, що міститься в батарейці, реагує зі слизовою оболонкою. Батарейка може серйозно пошкодити стравохід, а опік може поширитися на трахею. Проковтнута батарейка потребує термінового видалення — природним шляхом вона не вийде, і це може призвести до реанімації або хірургічного втручання.

4-річний хлопчик з Волині пережив 100 наркозів після отруєння хімією

Іншою небезпекою для дітей є побутова хімія. Яскраві пляшки з мийними засобами привертають увагу дітей, тому їх не можна залишати в досяжності. Навіть легкий контакт із побутовою хімією може призвести до опіків, і часто такі випадки закінчуються реанімацією.

Лікарі підкреслюють: хімічні речовини не можна переливати у пляшки від харчових напоїв. Наприклад, 4-річний хлопчик випив з пляшки від газованої води засіб для миття автомобільних моторів, і йому довелося перенести близько 100 наркозів.

4-річний хлопчик з Волині пережив 100 наркозів після отруєння хімією

Магнітні конструктори також є небезпечними. Лікарі рятували підлітка, який проковтнув 4 магніти, які склеїлися і спричинили серйозні пошкодження кишківника. Навіть один важкий магніт може стати причиною серйозних ускладнень, і в деяких випадках необхідна операція.

Маленьким дітям не слід давати горіхи та насіння, адже це може призвести до задушення. Були випадки, коли діти проковтували дрібні предмети, які потім вилучали хірурги.

Отже, найголовніше — це уважність батьків. Щоб уникнути небезпечних ситуацій, лікарі рекомендують:

  • Не давати дітям іграшки, які не відповідають їхньому віку.
  • Уважно стежити, щоб дрібні предмети, такі як монети та біжутерія, були недоступні для дітей.
  • Не купувати предмети, для роботи яких потрібні батарейки або магніти.
  • Не залишати побутову хімію та ліки в зоні досяжності дитини.

Якщо ви підозрюєте, що дитина проковтнула сторонній предмет, негайно звертайтеся за медичною допомогою. Симптомами можуть бути біль за грудиною, утруднене ковтання, відмова від їжі, блювота, слинотеча, набряк шиї та біль у животі.

Головне фото ілюстративне

4-річний хлопчик з Волині пережив 100 наркозів після отруєння хімією

Джерело: vsn.in.ua

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua