Грошові виплати для українців, які опалюють своє житло дровами та вугіллям: як отримати

17 жовтня 2024 р. 12:49

17 жовтня 2024 р. 12:49


З настанням холодів витрати українців на оплату житлово-комунальних послуг зростають, для багатьох принциповим стає питання оплати опалення.

Цьогоріч близько 500 тисяч домогосподарств, які отримують житлові субсидії та пільги та опалюють своє житло дровами чи вугіллям, зможуть скористатися додатковою фінансовою підтримкою. Про це повідомляє Міністерство соціальної політики України.

Уряд ухвалив відповідну постанову 15 жовтня. Її реалізація дасть можливість домогосподарств з числа отримувачів пільг та житлових субсидій  отримати виплату у збільшеному в кілька разів розмірі. Розмір розраховується індивідуально, залежно від рівня доходів домогосподарства, і максимально може сягнути до 21 тисяч гривень.

Зауважимо, що чим менші доходи родини, тим більшу частину витрат на паливо, в межах нормативу, оплатить держава та міжнародні партнери.

«Ми всі готуємося до зими, обʼєднуючи зусилля держави та міжнародних партнерів. Постанова, яку ми ухвалили, дозволяє збільшити обсяг коштів, що відшкодовуються малозабезпеченим громадянам, аби вони могли закупити дрова на зиму та безпечно пройти опалювальний період. Дякую УВКБ ООН за співпрацю, адже вже другий рік поспіль організація допомагає Уряду зробити соціальну підтримку громадян більш потужною та ефективною», – зазначила Міністр соціальної політики Оксана Жолнович.

Хто отримає додаткову фінансову допомогу

Виплата спрямована на те, щоб підтримати українців з вразливих категорій, які найбільше потребують такої підтримки. Тому додаткова виплата надаватиметься громадянам, які отримують житлові субсидії та пільги на придбання твердого палива в зимовий період.

Проект діятиме протягом кількох місяців.

Орієнтовно українці зможуть отримати виплати до кінця грудня 2024 року.

Куди за нею звернутися

Якщо ви вже отримуєте субсидію або пільгу на придбання твердого пічного палива, то спеціально звертатися нікуди не потрібно. Усю необхідну інформацію для зарахування коштів на картковий рахунок отримувача Пенсійний фонд вже має.

Якщо пільга або субсидія ще не призначена, але Ви потребуєте підтримки держави – необхідно звернутися за нею до ПФУ у загальноприйнятому порядку і подати відповідну заяву. Нагадуємо, що звернутися до Пенсійного фонду можна кількома способами , онлайн чи офлайн.

Грошові виплати для українців, які опалюють своє житло дровами та вугіллям: як отримати

Джерело: lutsk.rayon.in.ua