Дочці 81 рік, а мамі – 108: секрети довголіття бабусі Катерини з Волині – вона найстарша серед українок

18 жовтня 2024 р. 08:00

18 жовтня 2024 р. 08:00


Катерина Коць – найстарша довгожителька серед усіх українок. Попри те, що цій активній жінці виповнилося вже 108 років – вона має добру памʼять та ніколи не лікується таблетками.

Народилась Катерина Карпівна 3 жовтня 1916 року в селі Чорторийськ, яке розташоване на Волині. Коли Катрусі виповнився рік, її батько помер і матері довелося виховувати дітей самотужки. Окрім Каті в родині було ще 2 дитини, а наша довгожителька серед них була наймолодшою.

Донька Катерини Карпівни Галина Палій, якій виповнився 81 рік, вдалась до спогадів про життя рідної матусі. За словами жінки – вона ніде не вчилася, але з юних рочків працювала в колгоспі. Там вона трудилася на польових роботах та доглядала гусей та качок.

З майбутнім чоловіком Юхимом Катерина Коць познайомилась в рідному селі. Він був старшим за неї на кілька років.

За життя чоловік та дружина сильно набідувалися. Зокрема, в 1944 році німецькі солдати зайшли в село та спалили хату родини. Мама з маленькою донькою на руках втекла до лісу.

Згодом Катерина Карпівна з чоловіком відбудували собі новий дім. Було важко. До того ж в 1946 році в подружжя народилася друга донька яку назвали Таїсією. Потім, коли жінці було 42 роки – вона зважилась стати мамою втретє.

Онука довгожительки Ніна зазначила, що її мама та батько були дуже прогресивною родиною. В них у перших на все село зʼявився телевізор. Та й консервацію з огірків та помідорів батько Юхим став робити на зиму першим.

За словами онучки – бабуся і дідусь були справжніми патріотами. Навіть у ті складні часи в їх оселі висіли портрети українських творці: Тараса Шевченка та Івана Франка.

Катерина Карпівна жила з чоловіком в злагоді. Взимку бабуся ткала полотно – на власному верстаті. Ще вона полюбляла ходити збирати гриби та ягоди до лісу, була добре обізнана в травах.

Протягом життя Катерина Коць була набожною людиною. Щоразу ходила на вечірні та недільні служби до церкви. Часто могла вистояти навіть всеношну службу тривалістю 12 годин.

Донька довгожительки пригадала, що мама і їх змалечку привчала до молитви. Потім передавала церковні знання онукам та правнукам.

До недавніх часів Катерина Карпівна була активною жінкою. Вона допомагала рідним на городі і могла легко збирати картоплю. Однак 2 роки тому вона зламала ногу і з тої пори майже не ходить. Нога іноді болить, але пані Катерина навіть і гадки немає, щоб куштувати якісь таблетки знеболювальні.

Катерина Коць не дотримується якоїсь дієти. А ось улюблена страва є – це картопля пюре. Довгожителька їсть її разом зі сметаною або склянкою молока. Знедавна жінка полюбила солодощі, тому діти та онуки купують їй печиво в магазині.

Довгожителька Катерина Карпівна Коць, якій виповнилось 108 років

В своїй родині Катерина Карпівна – не єдина довгожителька. Її мама прожила 102 роки, а сестра – більше 90 років. Донька бабусі каже, що тривалість життя в її матусі обумовлена не тільки генами. Піст, щира молитва та невпинна праця також посприяли довгому життю.

До того ж Катерина Карпівна завжди була дуже рухливою і встигала доглядати і за домом, і за худобою, і за діточками та онучатами. Коли 30 років тому помер її чоловік Юхим – роботи бабусі додалося. Їй довелось самій доглядати худобу та навіть колоти дрова.

Довгожителька Катерина Карпівна Коць із гостями

В свої 108 років Катерина Карпівна обросла онучатами та правнуками. В довгожительки 8 онуків, 11 правнуків та 10 праправнуків.

Дочці 81 рік, а мамі – 108: секрети довголіття бабусі Катерини з Волині – вона найстарша серед українок

Джерело: volyninfa.com.ua

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua