Епідсезон 2024/25: чи можна поєднувати вакцини проти різних хвороб та робити їх в один день

18 жовтня 2024 р. 17:27

18 жовтня 2024 р. 17:27


У жовтні в Україні почався епідемічний сезон, тобто в цей період серед населення починає зростати кількість випадків респіраторно-вірусних захворювань — ГРВІ, COVID-19 та грип.

З 30 вересня до 13 жовтня на ГРВІ, COVID-19 та грип перехворіли 233 059 українців. За цей час зареєстрували 17 летальних випадків внаслідок ускладнень COVID-19 серед дорослих. За даними лікарів, померлі не мали профілактичних щеплень проти коронавірусної інфекції, зазначають у Міністерстві охорони здоров'я.

Найдієвіша профілактика COVID-19 та грипу — це вакцинація, зокрема для людей з груп ризику. Вакцинація проти грипу не захищає від COVID-19 і навпаки. Натомість щеплення проти цих хвороб, або з будь-яким іншими рекомендованим, можна робити в один день.

У МОЗ звертають увагу, що щеплення проти COVID-19 в Україні залишаються безоплатними. Для вакцинації використовують омікрон-специфічні вакцини Comirnaty від Pfizer для дорослих та дітей. Зробити щеплення можна, звернувшись до свого сімейного лікаря.

«В Україні переглянули інфраструктуру вакцинації. Під час пандемії працювали центри масової вакцинації населення, однак після початку повномасштабної війни робота таких центрів з безпекових міркувань була зупинена. Зараз щеплення можна зробити у медзакладах та додатково таку можливість забезпечують мобільні бригади, під час виїздів у віддалені населені пункти. Вакцинацію — як проти COVID-19, так і щеплення, передбачені Національним календарем профілактичних щеплень — можна зробити у лікарнях, в амбулаторіях, де є пункти щеплень», – зазначив Ігор Кузін, заступник міністра, головний державний санітарний лікар України.

Тому, щоб зробити щеплення за графіком чи щоб надолужити пропущену вакцинацію, зверніться до свого лікаря. Якщо ви змінили місце проживання чи переїхали в іншу область, зателефонуйте до контакт-центру МОЗ та дізнайтесь найближчу адресу медзакладу, де можна зробити щеплення. Номер контакт-центру МОЗ — 0 800 60 20 19.

Крім того, лікарі нагадують, що поєднувати різні щеплення в один день цілком безпечно — як дорослим, так і дітям. Наприклад, щеплення проти кору, дифтерії, правця, поліомієліту (вакцина ІПВ чи ОПВ), вітрянки, пневмококів — за необхідності можна поєднувати і робити в один день із вакцинацією проти грипу чи COVID-19.

Нагадаємо, вакцини проти грипу, які доступні в Україні, — «неживі», тому їх можна поєднувати з усіма іншими вакцинами. Вакцини проти грипу французького та корейського виробництва з початку жовтня вже доступні в аптеках. Вони сертифіковані та пройшли державний контроль якості.

Грип може спричиняти небезпечні ускладнення: ураження серця, легенів, нирок тощо. Саме тому щорічна вакцинація проти грипу є рекомендованою, хоча і не входить до переліку безоплатних щеплень.

Важливо пам’ятати, що жінки, які отримали щеплення проти грипу під час вагітності, також захищають і своїх немовлят. Щеплення «неживою» (інактивованою) вакциною є безпечним для вагітних, його можна робити у будь-якому триместрі

Епідсезон 2024/25: чи можна поєднувати вакцини проти різних хвороб та робити їх в один день

Джерело: lutsk.rayon.in.ua

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua