Міненерго сподівається, що робота МАГАТЕ на підстанціях підтримуватиме ядерну безпеку

22 жовтня 2024 р. 14:44

22 жовтня 2024 р. 14:44


Інспектори Міжнародного агентства з атомної енергії 21 жовтня продовжили моніторингову місію на одній із підстанцій, яка є критично важливою для роботи українських АЕС.

Про це повідомили у Міністерстві енергетики.

Згідно з узгодженим графіком візитів, місія буде продовжуватись почергово на всіх ключових для атомної енергетики підстанціях.

Як зазначив міністр енергетики Герман Галущенко, це результат домовленостей, яких вдалося досягнути під час візиту генерального директора МАГАТЕ Рафаеля Гроссі.

Міністр сподівається, що присутність інспекторів МАГАТЕ на ключових для роботи АЕС підстанціях магістральної електромережі допоможе підтримати ядерну безпеку та радіаційну безпеку. Оскільки удари Росії по цивільних енергетичних обʼєктах, зокрема ключових підстанціях, “загрожують ядерній та радіаційній безпеці всієї Європи”.

Минулого тижня Європейська комісія надала 3 мільйони євро для роботи моніторингових місій МАГАТЕ на атомних електростанціях України. Ці кошти можуть бути використані, зокрема, і для місій на підстанціях, що є критичними для забезпечення роботи АЕС.

Візити Гроссі в Україну

Гендиректор МАГАТЕ 4 вересня вже уп’яте відвідав окуповану Запорізьку АЕС, щоб оцінити збитки від пожежі в одній із двох градирень.

Усередині градирні Гроссі побачив значні пошкодження на внутрішніх стінах, сміття та почорнілі поверхні. За його словами, конструкцію, яка потрібна для охолодження, доведеться знести.

Крім того, у межах свого візиту генеральний директор супроводжував нову команду співробітників МАГАТЕ. Вона замінить спостерігачів організації, які працювали на станції протягом останніх кількох тижнів. Це вже 23-тя команда МАГАТЕ на ЗАЕС з вересня 2022 року.

Міненерго сподівається, що робота МАГАТЕ на підстанціях підтримуватиме ядерну безпеку

Джерело: volyninfa.com.ua