Лікарні у регіонах отримають понад 210 тисяч доз вакцини проти кору, паротиту і краснухи

22 жовтня 2024 р. 14:55

22 жовтня 2024 р. 14:55


Понад 210 тисяч доз вакцини проти кору, паротиту і краснухи (КПК) для безоплатних щеплень для дітей розвозять по країні.

У жовтні партія вакцини у кількості 210 516 доз отримала підтвердження якості від Держлікслужби. До кінця осені її доставлять до усіх регіонів, щоб забезпечити безперервну наявність вакцини для проведення безоплатних рутинних щеплень для дітей по всій країні, повідомили у МОЗ .

Вакцину на замовлення Міністерства охорони здоров’я придбали Медичні закупівлі України (МЗУ). Це перша поставка, вона складає 40,6% від загальної закупівлі. Загалом придбано 518 581 дозу.

«З початку року зареєстрували 240 випадків захворювання, майже 70% захворілих не були щеплені проти кору. Серед дорослого населення медики зафіксували 52 випадки, решта — серед дітей. З огляду на навчальний процес важливо розуміти: щеплення захищає не тільки вакциновану дитину, а й дітей, які через медичні протипоказання не мають їх. Школа, організовані колективи, в яких навчаються діти чи відвідують, має бути безпечним для всіх. Тому в разі, якщо рекомендовані щеплення пропущені, наприклад, через переїзд до іншого міста, батькам варто звернутися до найближчого медзакладу чи сімейного лікаря і надолужити їх. Це питання індивідуального захисту для кожної дитини від хвороб, яким можна запобігти вакцинацією», – зазначив Ігор Кузін, заступник міністра, головний державний санітарний лікар України.

Кір — одне з найзаразніших інфекційних захворювань: 9 із 10 невакцинованих людей ризикують захворіти після контакту із хворим. Найбільш вразливі до інфекції — діти, які не мають щеплень. Період від інфікування до появи симптомів становить від 6 до 17 днів.

Школа, садок, таксі: де можна заразитися кором

Потім з’являються ознаки захворювання: висипи на шкірі, висока температура, нежить, сухий кашель, діарея. Серед ускладнень кору — запалення легенів (пневмонія), вушна інфекція (отит), запалення мозку (енцефаліт), інші серйозні ускладнення.

Кожна дитина має отримати дві дози вакцини КПК — у 12 місяців та в 6 років.  Вакцина проти кору, паротиту та краснухи (далі — КПК) використовується для проведення безоплатних щеплень за віком згідно з Національним календарем профілактичних щеплень.

Щеплення — безоплатні та дозволяють сформувати специфічний імунітет проти кору, паротиту та краснухи або в разі хвороби перенести її легше та уникнути таких ускладнень, як пневмонія, отит, енцефаліт, паненцефаліт (захворювання головного мозку). Ліків проти кору не існує, тому вакцинація — єдиний засіб захисту проти захворювання у світі.

Нагадаємо, влітку 2023 на рівні країни була оголошена загальнонаціональна кампанія з «наздоганяючої вакцинації» проти кору. За три місяці в рамках «наздоганяючої вакцинації» проти кору дітей, які внаслідок війни, зміни місця проживання або інших обставин пропустили планові щеплення, вдалося вакцинувати 153 493 дитини. Серед них перше щеплення отримали 68 488 дітей у віці від 2 до 17 років, другу дозу вакцини — 85 005 дітей віком від 7 до 17 років.

Лікарні у регіонах отримають понад 210 тисяч доз вакцини проти кору, паротиту і краснухи

Джерело: lutsk.rayon.in.ua