З 1 листопада Польща вводить нові правила для міжнародних перевізників, - Волинська митниця

22 жовтня 2024 р. 17:17

22 жовтня 2024 р. 17:17


Волинська митниця повідомляє, що з 1 листопада для перетину кордону з Польщею дозволено лише тим перевізникам, які зареєстровані в системі SENT.

Про це повідомляють на сторінці Волинської митниці.

«Волинська митниця зацікавлена у ритмічності пропуску вантажів до і з території Польщі. А тому звертає увагу міжнародних перевізників на ці новації, які набудуть чинності уже з 1 листопада», – попереджають на митниці.

У Державній службі безпеки на транспорті попереджають, з 1 листопада запроваджують системи SENT для вантажних перевезень до та через територію Польщі.

«9 жовтня Сенат Польщі схвалив зміни до законопроєкту «Про делегування водіїв на автомобільному транспорті».  Вказані зміни запроваджують обов’язкову реєстрацію у цифровій системі SENT для перевізників з третіх країн, а значить для українських перевізників також», – повідомляють в ДСБТ.

Відтак з 1 листопада необхідність реєструватись у цифровій системі поширюється на перевезення:

  • за одноразовими дозволами;
  • за дозволами на перевезення ЄКМТ;
  • за бездозвільними перевезеннями (наприклад, відповідно до Угоди про лібералізацію вантажних перевезень).

«Фактично, йдеться про всі види перевезень, які може виконувати іноземний перевізник.Поширюється така вимога як на ті двосторонні перевезення, наприклад Україна – Польща, так і на транзитні, коли перевізник прямує через території Польщі до іншої держави. Тож, це означає, що кожне перевезення повинне бути внесено до системи SENT», – наголошують в ДБСТ.

Відповідно до схваленого закону, під час реєстрації в системі перевізник повинен зазначити:

«Після реєстрації в системі повідомленню буде присвоєно «контрольний номер». У разі неотримання «контрольного номеру» водій зобов’язаний утриматися від початку перевезення вантажу. Таким чином, реєстрація в системі SENT забезпечить контроль за всіма вантажними перевезеннями до та через територію Польщі, – пояснюють у ДСБТ. –  Важливо, що неправильне або неповне заповнення повідомлення унеможливить здійснення перевезення».

У службі також додають, що  за повідомленням Міністерства інфраструктури Польщі, наразі розробляється порядок дій іноземного перевізника, що виконує перевезення до або через території Польщі. Очікується, що зазначений порядок найближчим часом буде доведено всім зацікавленим сторонам. Міністерство розвитку громад та територій України звернулось за додатковими роз’ясненням до Міністерства інфраструктури Польщі.

З 1 листопада Польща вводить нові правила для міжнародних перевізників, - Волинська митниця

Джерело: vsn.in.ua

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua