Мор риби в річці Саксагань у Кривому Розі: фахівці прокоментували ситуацію

05 вересня 2024 р. 15:37

05 вересня 2024 р. 15:37


Днями у соцмережах з’явилась інформація про мор риби у річці Саксагань. Фахівці взяли проби з водойми в районі 5-го Зарічного. Також вони перевірили воду на наявність збудників холери.

Повідомляє Інформатор із посиланням на ВCП «Криворізький районний відділ ДУ “Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ» .

Фахівці центру контролю і профілактики хвороб провели аналіз води в річці Саксагань. Скидів забруднюючих речовин промислових підприємств в річку не зафіксовано. Випадків мікробіологічного забруднення питної води протягом 2023-2024 років не виявлено. Результати досліджень свідчать про епідеміологічну безпечність води та відсутність в ній збудників холери.

Проте мешканців закликають в жодному випадку не збирати рибу вздовж водойм і споживати в їжу . Адже це може призвести до виникнення ботулізму.

«Враховуючи інформацію про випадки мору риби в річці Саксагань, фахівцями ВСП «Криворізький РВ ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ» було проведено позачерговий відбір проб води в річці Саксагань для досліджень на санітарно- хімічні та мікробіологічні показники, про їх результати буде надана додаткова інформація. Однак занепокоєння викликає те, що деякі жителі міста можуть збирати рибу вздовж водойм та використовувати її як для приготування страв, так і на продаж, що сприятиме виникненню гострих кишкових захворювань та харчових отруєнь, в тому числі і ботулізму, тому що ботулотоксин є однією із найсильніших біологічних отрут», – йдеться у повідомленні.

Фахівці нагадують, що мертву рибу або ту, що вмирає, не можна збирати для подальшого зберігання, готувати чи споживати .

«Жоден спосіб приготування не зробить її безпечною для вас: таку рибу не можна вживати, у т.ч. сушити, в’ялити, смажити чи варити.Тому навіть якщо у Вас уже є така риба, негайно її утилізуйте!
Черговий раз закликаю Вас не купувати на ринках у приватних осіб, тим більше в місцях несанкціонованої торгівлі, м’ясні, рибні консерви, а також рибу солону, в’ялену та копчену, копчені м’ясопродукти, виготовлені в домашніх умовах», – нагадують фахівці.

Джерело: Інформатор

Мор риби в річці Саксагань у Кривому Розі: фахівці прокоментували ситуацію

Джерело: krlife.com.ua

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua