Безпечне повернення: Україна оновлює правила для захисту прав дитини

07 вересня 2024 р. 10:50

07 вересня 2024 р. 10:50


2024-09-07 10:45:00

Фото з відкритих джерел

Через збройну агресію Росії частину дітей, які виховувалися в інтернатних закладах, було евакуйовано у віддалені регіони України та за кордон.

Про це повідомили в пресслужбі Мінсоцполітики.

На цей час за кордоном у складі організованих груп перебуває 2 155 дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування. Україна разом з урядами країн, які прийняли дітей, та міжнародними дитячими організаціями шукає безпечні шляхи для повернення дітей на батьківщину, враховуючи їхні найкращі інтереси.

Сьогодні Уряд України ухвалив зміни до порядку тимчасової евакуації дітей, запропоновані Міністерством соціальної політики ( Постанова КМУ № 546 від 01.06.2023 ). Згідно з новими нормами, повернення дітей має здійснюватися до сімейних форм виховання, таких як прийомні родини, дитячі будинки сімейного типу, родини опікунів/піклувальників, родини усиновлювачів і патронатні родини.

Влаштування дітей у заклади або малі групові будинки можливе лише у виняткових випадках, коли існують обставини, що загрожують життю та здоров'ю дитини у місці тимчасової евакуації або обмежують її права на охорону здоров’я, освіту та розвиток. Діти можуть повертатися лише в громади, де рівень ризику безпеки визначено як "помірний" або "задовільний" відповідно до методики Міністерства освіти і науки.

Зміни передбачають, що кожен випадок повернення дітей буде розглядатися індивідуально, з урахуванням потреб дитини за формою, затвердженою Міністерством соціальної політики, Міністерством реінтеграції тимчасово окупованих територій та Міністерством внутрішніх справ. Крім того, звернення дитини про бажання повернутися в Україну буде підставою для розгляду можливості її повернення.

Нагадаємо, що у 2023 році Уряд затвердив розроблений Міністерством соціальної політики механізм усиновлення евакуйованих за кордон дітей українцями, які проживають в Україні.

Раніше ми писали: Реєстрація призупинена: зміни в роботі Центру «Віза» в Інгулецькому районі

Безпечне повернення: Україна оновлює правила для захисту прав дитини

Джерело: krivbass.city

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua