На Дніпропетровщині понад 400 дітей отримають можливість безкоштовно надолужити навчання та задовольнити свої потреби в інклюзивній освіті

07 вересня 2024 р. 16:55

07 вересня 2024 р. 16:55


Для найбільш вразливих дітей та підлітків Дніпропетровської області, в тому числі дітей з інвалідністю, буде організоване безкоштовне навчання з метою надолуження освітніх втрат з індивідуальним підходом.

Про це Відкритому розповіли директорка Благодійного фонду “Помагаєм” Марина Передерій та менеджерка проєкту Наталія Дробишевська.

Протягом 2024-2025 навчального року для у навчальних закладах м. Дніпра та регіону будуть проведені “Catch-up” класи (додаткові заняття) з основних предметів: української мови, математики, англійської; буде посилено якість інклюзивної освіти, а також проводитимуться заняття з соціально-психологічної підтримки для дітей. Це складові частини проєкту “Інклюзивна та безперервна освіта для дітей і підлітків Дніпропетровській області”, який реалізується Благодійним Фондом “Помагаєм” за підтримки Посольства Фінляндії в Україні.

“Благодійний фонд “Помагаєм” вже 15 років допомагає дітям, зокрема важкохворим та дітям з інвалідністю. Це як медична, адресна допомога, так і соціальна. В гуманітарному аспекті наша діяльність набрала обертів з 2022 року. Саме з початком дистанційного навчання ми побачили, наскільки серйозною є проблема здобуття освіти для дітей в умовах війни і наскільки великі прогалини у їхньому навчанні. Анкетування батьків дітей з інвалідністю показало, що лише 46% з них відвідують школу, близько 17% перебувають на індивідуальній формі навчання, а решта – у спеціалізованих закладах. Чималий відсоток батьків оцінює поточну якість освіти як таку, що потребує покращення. Тому ми й вирішили запровадити цей проєкт завдяки підтримці Посольства Фінляндії в Україні. Безпосередньо я та кілька інших учасниць нашої команди бачать проблему освітніх втрат зсередини, адже ми виховуємо дітей з інвалідністю, і користуємося в тому числі послугою інклюзивної освіти. Тому на цей проєкт ми покладаємо великі надії. Після завершення проєкту з задоволенням поділимося досвідом, аби якомога більше дітей мали змогу надолужувати освітні втрати”, – розповідає Марина Передерій.

На Дніпропетровщині понад 400 дітей отримають можливість безкоштовно надолужити навчання та задовольнити свої потреби в інклюзивній освіті - рис. 2

Марина Передерій

За словами директорки Благодійного фонду “Помагаєм”, унікальність проєкту полягає саме в складовій посилення інклюзивного навчання.

“В рамках проєкту щонайменше 111 дітей шкільного віку, які опинились у вразливому становищі, та дітей з інвалідністю задовольнять свої потреби у додаткових навчальних послугах та заповнять прогалини у знаннях з основних предметів, отримають соціально-психологічну підтримку і навички адаптації в умовах кризи. У 4-х навчальних закладах міста Дніпро і Дніпропетровської області буде посилена якість інклюзивної освіти. Застосовуватиметься мультидисциплінарний підхід, а саме будуть проведені заняття та надана супервізійна підтримка для педагогічного колективу 4-х шкіл; батьки дітей з інвалідністю візьмуть участь у семінарі-практикумі; буде оплачена робота асистентів учителів. Ми плануємо використовувати сучасні методики, активно застосовуючи роботу в групах з метою соціалізації дітей, залучення до ефективної комунікації та взаємодії. Щонайменше 450 учасників візьмуть участь у заходах проєкту. Реалізація цієї ідеї сприятиме підвищенню загальної успішності й благополуччя дітей і підлітків, зміцненню потенціалу вчителів і шкіл, розвитку якісної інклюзивної освіти в Дніпропетровській області” , – говорить Наталія Дробишевська.

На Дніпропетровщині понад 400 дітей отримають можливість безкоштовно надолужити навчання та задовольнити свої потреби в інклюзивній освіті - рис. 3

Наталія Дробишевська

“Catch-up” класи (заняття для надолуження освітніх втрат) будуть організовані у групах для дітей 1-4 та 9-11 класів. Планується 588 групових занять для 49 учнів 1-4 і 9-11 класів та 500 індивідуальних занять.

Проєкт “Інклюзивна та безперервна освіта для дітей і підлітків Дніпропетровській області”, який реалізується БФ “Помагаєм” за підтримки Посольства Фінляндії в Україні, розпочався з червня цього року і триватиме 12 місяців. Наразі проходить підготовчий етап.

Усі, хто зацікавлений у підвищенні якості освіти, зокрема інклюзивної, можуть долучатись до цього процесу, звернувшись за контактами БФ “Помагаєм”: (093) 885 00 40.

Більше дивіться у відео:

На Дніпропетровщині понад 400 дітей отримають можливість безкоштовно надолужити навчання та задовольнити свої потреби в інклюзивній освіті

Джерело: opentv.media (Область)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua