На Дніпропетровщині розквітло рідкісне екзотичне дерево з пухнастими квітами

12 вересня 2024 р. 20:30

12 вересня 2024 р. 20:30


У Металургійному районі Кривого Рогу розквітла рідкісна екзотична рослина – Альбіція ленкоранська, або шовкова акація.

Фотографіями дерева поділилася Олена Ігорівна у Facebook-спільноті «Природа Криворіжжя», передає Відкритий .

Альбіція ленкоранська належить до виду квіткових рослин родини Бобових. Це листопадне дерево висотою 10-12 метрів, яке привертає увагу своїм витонченим листям і пухнастими квітами, що мають довгі нитки та можуть бути білими, рожевими або червоними залежно від сорту.

Назву дерево отримало на честь флорентійця Філіппо дель Альбіцці, який у XVIII столітті познайомив Європу з шовковою квіткою.

Цікаво, що листя альбіції закриваються на ніч для збереження тепла, а цвіте вона рясно з червня по жовтень. Восени альбіція дуже довго зберігає листя. Знести листя альбіції може заморозок або сильний вітер.

Раніше це дерево можна було зустріти лише у південних регіонах України. Наразі через потепління клімату чимало південних видів рослин у нас акліматизувалися і стали типовими.

За словами дослідниці Вікторії Тротнер, такі зміни клімату відкривають нові можливості для вирощування в регіоні інших екзотичних рослин, що раніше не могли акліматизуватися.

На Дніпропетровщині розквітло рідкісне екзотичне дерево з пухнастими квітами - рис. 2

Раніше ми писали, що у Дніпрі обговорюють ідею створення дощових садів — елементів стійкої системи управління зливовими стоками, які вже популярні у багатьох країнах.

На Дніпропетровщині розквітло рідкісне екзотичне дерево з пухнастими квітами

Джерело: opentv.media (Область)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua