“Комфорт - це благоустрій”: дослідження проблеми екології в Петропавлівці через глибинні інтерв'ю

13 вересня 2024 р. 10:31

13 вересня 2024 р. 10:31


Майже 8 місяців у Петропавлівці працюють медіатори. За цей ми досліджували проблеми громади, робили опитування, писали статті та матеріали різного формату. Найбільш глибоко вивчали проблеми Петропавлівської громади через глибинні інтерв’ю. Тема наших глибинних “Як зробити Петропавлівку комфортною для життя?”. Для жителів Петропавлівщини комфорт – це благоустрій, а з ним, як виявилося, у нас найбільша проблема. Тож саме цю проблему медіатори й взялися досліджувати впродовж проєкту.

Глибинні інтерв’ю: що це

Глибинне інтерв’ю – це більш відкрита та неформальна розмова. Глибинне інтерв’ю дозволяє нам більш глибоко дослідити обрану тему або проблему, дізнатися, що найбільше турбує жителів громади, почути їх думку та досвід. Наша зустріч проходила у відео форматі, робили запис нашої розмови, а потім проводили аналіз інтерв’ю та визначали, які проблеми наразі існують у Петропавлівській громаді.

Родзинкою глибинних інтерв’ю є те, що респондент спілкується з журналістом з включеною камерою, у той час як журналіст свою камеру вимикає. Насправді можливо саме це й допомагає нашим респондентам у глибинних інтерв’ю відкритися, адже це майже розмова наодинці із самим собою.

Опитування жителів Петропавлівки Опитування жителів Петропавлівки

Такий формат інтерв’ю допомагав найбільше дізнатися, що саме турбує жителів громади та які проблеми треба вирішувати. І дійсно у такому форматі люди більше розкривалися, ділилися своїми болями, казала свою справжню думку та не боялися поділитися своїми почуттями.

Для своїх досліджень ми обрали тему «Як зробити Петропавлівку комфортною для життя?» . Підготували питання про благоустрій, розвиток громади, бізнес, молодь та комунікацію у селищі. У кожному інтерв’ю наші респоденти відповідали майже однаково. У питанні про благоустрій відповідали, що в нас є проблема зі сміттям: засмічені вулиці та пляжі, відсутність сміттєвих баків, проблема сортування. Тому саме ці відповіді стали для нас поштовхом найбільше звернути на екологічні проблеми у громаді.

Хто і якими думками ділився?

Глибинні інтерв’ю ми проводили з представниками різних сфер нашої громади – активістами, освітянами, молоддю, небайдужими жителями селища. Зокрема своїм баченням про комфортне селище з нами поділилася Олена Малишенко, учителька, логопед-дефектолог. Також про благоустрій у Петропавлівці нам розповіла Ірина Юрченко, вчителька початкових класів. Про стан громади зараз розповів Олександр Романенко, громадський активіст. Поспілкувалися через глибинні інтерв’ю ми й з молоддю громади. Про залучення ініціатив та розвиток Петропавлівщини нам розповіла Руслана Скрипник, волонтерка та учасниця ініціативної групи «Імпульс Дій».

Кучі піску на пляжі Кучі піску на пляжі

Загалом думками поділились кілька десятків мешканців громади. Ось декілька цікавих тез з розмов:

Круглий стіл на тему "Екопроблеми у Петропавлівці" Круглий стіл на тему "Екопроблеми у Петропавлівці"

На жаль, майже усі наші респонденти наразі так бачать Петропавлівку. Поганий благоустрій, бездіяльність та відсутність відповідальності.

Всеукраїнська толока у Петропавлівці Всеукраїнська толока у Петропавлівці

Як це вплинуло на нашу роботу?

Найбільше в глибинних інтерв’ю мешканці говорили про екологію, саме це ми і тримали у фокусі при створенні матеріалів у межах проєкту. Ми досліджували, опитували, проаналізовували, обговорювали та знаходили варіанти вирішення проблем благоустрою у громаді.

Ми запитали у жителів громади, як вони можуть впливати на екологію громади:

Дізналися, який рівень озелення у громаді:

Запитали у жителів Петропавлівки про якість комунальних послуг:

Поспілкувалися із національним експертом та на досвіді інших громад дізналися, як позбутися стихійних звалищ:

Провели день з інспекторкою надзвичайних ситуацій та проаналізували проблеми:

Дізналися у жителів громади, як вони впорядковують свої ділянки:

Проаналізували разом із мешканцям Петропавлівки, які ділянки треба привести до ладу:

Дізналися, в якому стані зони відпочинку у Петропавлівщині:

Поцікавилися, чи готові петропавлівчани сортувати сміття:

Що вдалось змінити?

У травні ми зробили місяць, присвячений благоустрою. Своєрідним підсумком наших досліджень став круглий стіл на тему “Екопроблеми: як знайти рішення”. Ми запросили до редакції експертів та обговорили питання благоустрою у Петропавлівській громаді.

Найбільшим успіхом вважаємо участь у Всеукраїнській толоці. Провели на цю тему опитування, а в кінці місяця долучилися до Всеукраїнської толоки, запросили активістів, молодь, матусь з дітьми та впорядкували місцевий парк та майданчик.

Всеукраїнська толока у Петропавлівці Всеукраїнська толока у Петропавлівці

Прибрали “піраміди” на пляжі. Ще одна історія успіху, яка торкається екологічної проблеми, це наведений лад на центральному пляжі. Ми робили відеосюжет про пляжі громади і помітили, що на пляжі завезли пісок, але як висипали купою, так і залишили. У нашому матеріалі ми написали про пісок і назвали ці купи “пірамідами” і ось через деякий час після публікації отримали повідомлення у наш чат-бот.

І дійсно купи піску на пляжі розгребли, тож раді були посприяти комфортному відпочинку на пляжі для жителів Петропавлівщини.

Сподіваємося, що й усі інші наші дослідження стануть історіями успіху і ми побачимо, як у Петропавлівській громаді зростає рівень благоустрою, а з ним – і комфорт у селищі.

Круглий стіл на тему "Екопроблеми у Петропавлівці" Круглий стіл на тему "Екопроблеми у Петропавлівці"

Реклама

“Комфорт - це благоустрій”: дослідження проблеми екології в Петропавлівці через глибинні інтерв'ю

Джерело: petropavlivka.city

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua