ЕКСКЛЮЗИВ Архітектурна спадщина Дніпра: які таємниці зберігає унікальний будинок Португалова на Барикадній

16 вересня 2024 р. 18:37

16 вересня 2024 р. 18:37


За фасадами старовинних будинків нашого міста ховаються цікаві історії та несподівані таємниці. Одним із унікальних будівель у Дніпрі є будинок Португалова, зведений ще в середині XIX століття. Його стіни бачили революції, війни та відновлення, а сьогодні він залишається важливою частиною культурної спадщини Дніпра. Його історію вирішили згадати журналісти «Нашого Міста».

Пам’ятну будівлю зведено в 1850-1860-х рр. на кошти купця Авраама Португалова. Спочатку це був П-подібний корпус із двома ризалітами та триповерховою дерев’яною галереєю. Фасади мали класичний стиль, характерний для початку XIX століття. У 1890-х рр. новий власник, купець Хаїм Розенберг, провів реконструкцію, змінивши стиль будинку на «неоруський». Автором проєкту, ймовірно, був архітектор Д. С. Скоробогатов.

Будівля має історичне значення: у 1905 р. тут відбувалися революційні події, і на її фасаді встановили меморіальну дошку на честь цих подій. Протягом ХХ століття будівля втратила частину архітектурних елементів, зокрема балкони, шатрові завершення та приямки. Під час Другої світової війни будинок уцілів, але з часом зазнав значних змін.

Протягом своєї історії будинок використовувався як житло, а також для розміщення крамниць, фотосалонів та офісів. У 2000-2002 рр. його реконструювали, повністю відновивши фасади та перепланувавши приміщення для підприємства громадського харчування, яке стало частиною сучасного міського життя.

Детальніше – у нашому відео.

Нагадаємо, раніше ми писали: ТОП будівель Дніпра , які вдало поєднують історичну та сучасну архітектуру.

ЕКСКЛЮЗИВ
                                Архітектурна спадщина Дніпра: які таємниці зберігає унікальний будинок Португалова на Барикадній

Джерело: nashemisto.dp.ua

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua