У Дніпрі вже є перше судове рішення про стягнення грошової компенсації за завдані збитки з рф

16 вересня 2024 р. 19:32

16 вересня 2024 р. 19:32


Починаючи від весни 2022 року Дніпровська міська рада надає матеріальну допомогу мешканцям, чиє житло було пошкоджене внаслідок ворожих ракетних обстрілів. В рамках цієї ініціативи були ухвалені розпорядчі акти, що регулюють надання коштів для відновлення житла, а також створено комісії при районних адміністраціях, які обстежують пошкоджені будинки. Тому у Дніпрі вже є перша позитивна судова практика щодо відшкодування постраждалим завданої шкоди внаслідок збройної агресії рф проти України, – передає «Наше Місто» з посиланням на прес-службу міськради .

Станом на сьогодні, 1 180 постраждалих отримали допомогу з міського бюджету на загальну суму 183,7 мільйона гривень. Крім того, місто виплачує щомісячну матеріальну допомогу на оренду житла громадянам, чиї квартири наразі відновлюють за кошти бюджету. Таку допомогу отримали 116 осіб, загальна сума виплат перевищує 9,7 мільйона гривень. Йдеться про будинки по вулиці Набережній Перемоги, 118, вул. Енеїди, 26 та вул. Вокзальній, 1.

Навесні 2023 року на державному рівні було запроваджено програму «єВідновлення», однак до цього часу механізм допомоги у Дніпрі діяв виключно на міському рівні

«Враховуючи це, ми інтегрували міську програму допомоги постраждалим у згадану державну. На сьогодні усі постраждалі звертаються до реєстру пошкодженого майна, подають заяви до «єВідновлення». Далі вони отримують матеріальну допомогу від держави через механізм  «єВідновлення». Якщо є підстави для відмови у допомозі, тоді місто допомагає. Наприклад, при ситуаціях, коли у багатоповерхівках пошкоджені місця загального користування, державна програма не компенсує збитки. Тоді місто підставляє плече і допомагає», – розповів під час пресконференції 16 вересня директор департаменту правового забезпечення Дніпровської міської ради Артем Павлов.

У Дніпрі вже є перше судове рішення про стягнення грошової компенсації за завдані збитки з рф

Уряд України нагадав алгоритм дій для громадян, майно яких було пошкоджено або знищено внаслідок російської військової агресії. Першим кроком постраждалим рекомендується звернутися до поліції для внесення інформації про інцидент до Єдиного реєстру досудових розслідувань та відкриття кримінального провадження. Постраждалі мають право вимагати витяг з цього реєстру, який підтверджує їх статус як потерпілих.

Далі необхідно через портал «Дія» подати інформацію про пошкоджене житло разом із документами, що підтверджують право власності. Комісія при районній адміністрації фіксує пошкодження та складає акт обстеження. Якщо пошкоджено конструкцію будівлі, замовляється технічне обстеження, на підставі якого визначають розмір збитків.

Визначений розмір збитків підлягає компенсації за програмою «єВідновлення». Комісія розраховує суму компенсації за пошкоджене або знищене майно за відповідною формулою.

У Дніпрі вже є перше судове рішення про стягнення грошової компенсації за завдані збитки з рф

З квітня 2024 року почав функціонувати Міжнародний реєстр збитків, завданих збройною агресією Росії проти України, створений за ініціативою Європейського Союзу. Дніпровська міська рада розпочала процес звернення до судів для отримання рішень щодо компенсації збитків від держави-агресора.

За словами Артема Павлова, активно подаються відповідні позови, а господарські суди виносять рішення. Міжнародний реєстр стане основою для подальшого відшкодування завданих збитків через репарації, заарештовані активи чи міжнародну допомогу.

«Щодо цього провели низку виїзних зустрічей із постраждалими. До відповідної роботи долучилася група адвокатів, які зголосилися на демократичних умовах захищати постраждалих і представляти їхні інтереси у судах. Нині маємо вже п’ять справ, які слухаються у районних судах. Маємо вже і одне позитивне рішення щодо власника ветеринарної клініки, яка фактично була знищена в АНД районі», – додав Артем Павлов. «Рішенням Амур-Нижньодніпровського районного суду м. Дніпропетровська від 21.08.2024 задоволено у повному обсязі позов власника ветеринарної клініки. Ухвалено стягнути з російської федерації на користь власниці завдану шкоду у розмірі 4 млн 662 тис. 968 грн. В подальшому рішення необхідно буде внести до Міжнародного реєстру збитків, завданих агресією російської федерації проти України через «Дію», – додав адвокат Артем Лучко.

У Дніпрі вже є перше судове рішення про стягнення грошової компенсації за завдані збитки з рф

Постраждалі від збройної агресії російської федерації мешканці Дніпра для отримання правової допомоги можуть звертатися за консультацією до районних адміністрацій міста та департаменту правового забезпечення Дніпровської міської ради:

Нагадаємо, раніше ми писали, Філатов показав, як Дніпро взаємодіє з великим бізнесом для модернізації профтехосвіти в місті.

Фото: прес-служба міськради.

У Дніпрі вже є перше судове рішення про стягнення грошової компенсації за завдані збитки з рф

Джерело: nashemisto.dp.ua

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua