Баранячі Лоби: сліди давнього світу на околицях Дніпра (фото)

18 вересня 2024 р. 21:15

18 вересня 2024 р. 21:15


Хто б міг подумати, що на околицях сучасного мегаполісу ховаються таємниці, які сягають мільйонів років? Саме такі скарби приховує Біла балка, мальовничий куточок Дніпра, який приваблює не лише любителів активного відпочинку, а й дослідників та просто допитливих мандрівників, повідомляє Дніпровська порадниця .

Під час екскурсії до Баранячих лобів, проведеної відомим краєзнавцем Олександром Ярошенком, стало відомо про унікальну геологічну історію цього місця. Гранітні скелі, що нагадують спини гігантських баранів, є свідками льодовикового періоду, коли південна межа льодовика доходила до сучасного Дніпра. Однак, як зазначає краєзнавець, льодовик не досяг безпосередньо цих скель. Їх формування пов'язане з виходом магми в породи, які вже існували, а згодом – з впливом водних потоків.

місце сили Дніпра

Біла балка, названа так завдяки покладам білої глини, славиться не лише своїми геологічними особливостями. Це місце приваблює любителів екстриму своїми глибокими ярами, а любителів природи – різноманітним рослинним світом. Крім того, у верхів'ях балки б'ють джерела, створюючи атмосферу усамітнення та спокою.

місце сили Дніпра

Що ж таке Баранячі лоби? Це згладжені рухом льодовика скельні виступи корінних порід. Вони є своєрідними "візитками" льодовикового періоду, розповідаючи нам про кліматичні зміни, які відбувалися на нашій планеті мільйони років тому.

місце сили Дніпра

Відвідавши Білу балку, можна не лише насолодитися красою природи, а й доторкнутися до таємниць геологічної історії нашого краю. Це місце нагадує нам про те, що навіть у межах великого міста можна знайти унікальні куточки, які зберігають сліди давніх часів.

Фото зі сторінок Ирини Кальянової та Олександра Ярошенко

Також раніше ми писали Унікальні фото кінця 1800-х років. Як на Дніпропетровщині відроджували знищені ліси

Баранячі Лоби: сліди давнього світу на околицях Дніпра (фото)

Джерело: dnpr.com.ua

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua