Оформлення неповнолітніх на роботу: як уникнути юридичних помилок

19 вересня 2024 р. 18:48

19 вересня 2024 р. 18:48


2024-09-19 18:30:00

Фото з відкритих джерел

Якщо до вас звертається неповнолітній і хоче влаштуватися на роботу, важливо знати, як це зробити правильно, щоб усе було згідно із законодавством.

Про це повідомляють в пресслужбі Держпраці.

Кодекс законів про працю (КЗпП) дозволяє офіційно працювати з 16 років. Однак існують винятки. З 15 років підлітки можуть працювати, якщо на це дає згоду один із батьків або опікун. Це можливо лише у вільний від навчання час, наприклад, під час канікул.

Які умови для праці неповнолітніх?

Неповнолітні працівники віком від 14 до 18 років мають ті ж права, що й дорослі, але користуються низкою важливих пільг. Їм надаються особливі умови щодо охорони праці, скороченого робочого часу, відпусток і деяких інших аспектів праці.

Роботодавцям важливо дотримуватися правил, щоб забезпечити безпечні й законні умови праці для підлітків.

Оформлення неповнолітніх на роботу: як уникнути юридичних помилок

1. Перевірте документи

Перш за все, у неповнолітнього мають бути паспорт або свідоцтво про народження, трудова книжка (якщо є) та згода одного з батьків або опікунів, якщо працівникові 14–15 років.

2. Ознайомте його з умовами роботи

Розкажіть потенційному працівникові про графік роботи, умови праці та, якщо необхідно, про медичний огляд, який він має пройти перед початком роботи.

3. Після медогляду — трудовий договір

Коли підліток пройшов медогляд, вам потрібно укласти трудовий договір. Рекомендується це робити в письмовій формі, щоб усе було зафіксовано.

4. Видайте наказ про прийняття на роботу

Це формальна процедура — після того, як підліток підписав договір, видайте наказ або розпорядження про прийняття його на роботу.

5. Внесіть дані до журналу

Не забудьте внести інформацію про нового працівника до журналу обліку, вказавши його вік.

6. Повідомте податкову

Закон зобов'язує повідомити Державну податкову службу про нового працівника. Це можна зробити як електронно, так і в паперовій формі.

7. Ведення кадрового обліку

Потрібно завести особову справу на працівника, заповнити його особову картку і внести запис до трудової книжки (якщо вона є).

Тепер, коли всі процедури виконані, підліток може офіційно розпочати свою роботу. Зверніть увагу: під час воєнного стану є деякі особливості щодо умов праці та випробувального терміну для неповнолітніх.

Детальнішу інформацію можна знайти за посиланням .

Оформлення неповнолітніх на роботу: як уникнути юридичних помилок

Джерело: krivbass.city

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua