Бойовий досвід та код у системі НАТО: Юрій Голик розповів про особливості бомбера STING Mad Max

16 жовтня 2024 р. 18:16

16 жовтня 2024 р. 18:16


Українські конструктори з команди підприємця і волонтера Юрія Голика створили низку моделей безпілотників різного функціоналу. Ударний коптер  STING Mad Max – перша з розробок, яка отримала сертифікацію Міністерства оборони та НАТО. Але найкращим доказом ефективності безпілотника стали його успіхи на фронті, які фіксують українські військові. На що здатний дрон, підприємець розповів на своїй сторінці у Facebook.

Головною особливістю Mad Max є його імунітет проти засобів РЕБ. Зв’язок управління працює на різних частотах, які змінюються випадково, тому пілот не втрачає контроль над бомбером. Також захищено і лінію відеозв’язку. Денна та вечірня аналогові камери дозволяють у режимі реального часу контролювати ситуацію. А цифрова камера працює на запис. Потім зображення як 4K стає матеріалом для дорозвідки, а також аналізу наслідків потрапляння боєприпасу.

STING Mad Max може переносити вантажі до 3 кг на відстань 8-10 км. При цьому його швидкість становить 75 км/год, а максимальна — 125 км/год.

Незважаючи на додаткове програмне забезпечення, пілоти досить швидко освоюються з керуванням. Mad Max має кілька додаткових режимів керування. Серед них – політ картою, тобто на автопілоті і без відео, а також утримання висоти та азимуту. Бомбер має власну систему навігації, так що не потребує GPS.

«При створенні цього дрона ми збирали запити військових. Ми мали розуміти, що конкретно їм потрібно для ефективної роботи, і технічно реалізували їхні побажання.  Свою задачу ми бачимо в тому, щоб дати нашим захисникам дієвий інструмент для знищення окупантів. І нам це вдається», — підкреслив Юрій Голик.

Бойовий досвід та код у системі НАТО: Юрій Голик розповів про особливості бомбера STING Mad Max

Джерело: litsa.com.ua