У небі над Дніпром зафіксували “комету століття” Tsuchinshan-ATLAS

17 жовтня 2024 р. 09:04

17 жовтня 2024 р. 09:04


Камери відеоспостереження зафіксували проліт комети під назвою ATLAS у небі над Дніпром.

Про це повідомляє Відкритий з посиланням на “Ситуаційний Дніпро”.

У небі над Дніпром містяни могли спостерігати рідкісну комету Tsuchinshan-ATLAS. Основна особливість таких комет полягає в їхньому яскравому світлі та хвостовій частині, коли вони наближаються до Сонця.

Окрім цього, поява комети збіглася також із жовтневим супермісяцем. Тож комусь пощастило побачити два неймовірних  явища.

Що відомо про комету:

C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS) – довгоперіодична комета, яка була незалежно відкрита двома обсерваторіями: системою ATLAS у Південній Африці та китайською обсерваторією Tsuchinshan. Офіційною датою відкриття вважається 9 січня 2023 року. На думку фахівців NASA, C/2023 A3 є найяскравішою кометою за останні 27 років.

Ця комета є замороженим шматком матеріалу, що залишився від народження Сонячної системи. Комета починає танути, коли вона наближається до Сонця, відрощуючи “хвіст”. Чим більше в ньому пилу, тим хвіст буде яскравішим.

Комета перетинає внутрішню частину Сонячної системи приблизно раз на 80 000 років, тож востаннє її було видно із Землі, коли по планеті ходили неандертальці.

Її період звернення навколо Сонця наразі не визначено (за словами астрономів, комети такого типу здійснюють один оберт навколо Сонця за тисячі або навіть мільйони років), у неї гіперболічна орбіта і величезна швидкість 60 км/с (більш ніж третя космічна).

Комету можна побачити з 27 вересня по 20 жовтня. Шукати космічне тіло треба за антихвостом — пиловим слідом у формі шипа, який відходить від голови комети нібито у бік Сонця.

У небі над Дніпром зафіксували “комету століття” Tsuchinshan-ATLAS

Джерело: opentv.media (Місто)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua