Вже 5 храмів московського патріархату перейшло до ПЦУ у Нікопольському районі

18 жовтня 2024 р. 09:05

18 жовтня 2024 р. 09:05


Зараз надзвичайної актуальності набуло питання зміни юрисдикції православних парафій від московського патріархату до Православної Церкви України. Тенденція ця набуває масового характеру, адже українці нарешті почали розуміти, що московська церква — це ворожа агентурна мережа, що дестабілізує внутрішню ситуацію в Україні. Але щоб російські змі не отримували поживи на темі вигаданого міжконфесійного протистояння в Україні, важливо правильно організувати процес переходів на місцях, щоб все відбувалося в межах чинного законодавства і на засадах християнської любові. Хочу поділитися власними спостереженнями і практичним досвідом реалізації алгоритму переведення релігійних громад з московського патріархату до ПЦУ, а також коротко пояснити, з точки зору історії та канонів православної церкви, чому це відбувається і для чого потрібні ці зміни.

Зміна церковної юрисдикції здійснюється згідно з Законом України «Про свободу совісті та релігійні організації» у випадку ухвалення на парафіяльних зборах не менше ніж двома третинами голосів рішення про такий перехід, затвердженого підписами членів релігійної громади. Під час процесу переходу громади заборонено здійснювати будь-які дії, які можуть стати причиною відчуження майна релігійної організації. Частина громади, незгідна з рішенням більшості, має право на створення нової релігійної громади, в офіційній назві якої буде вказано належність до структури російської православної церкви (Стаття 12 згаданого Закону).

Для того, щоб належати до релігійної громади храму, не обов’язково відвідувати богослужіння щодня. Тим паче, коли церква московська… Практика показує, що число парафіян більшості храмів упц мп з 2014 року постійно скорочується і зараз складається або із «зазомбованих» російською пропагандою осіб, або з пенсіонерів, які мало що тямлять у питаннях церковної юрисдикції.

Крок 1. Будь-яка людина, яка є православним християнином і ходить у церкву бодай раз на рік, є членом релігійної громади і має право ініціювати збори. Щоб змінити юрисдикцію парафії, ініціативна група збирає особисті підписи парафіян за перехід. Збір підписів може відбуватися або на самих зборах, або в процесі підготовки до них. Коли збирати підписи попередньо — є час пояснити людям, що відбувається та зрозуміти їхні настрої. Окрім того, готуючись до зборів, необхідно знайти кандидатури до майбутньої парафіяльної ради та ревізійної комісії громади. Часто ці статутні органи є неукомплектованими або (у випадку промосковської орієнтації священника) підтримують його позицію.

Крок 2. Перед зборами також бажано залучитися підтримкою місцевої влади (вона допоможе в організаційних питаннях) та зв’язатися з духовенством ПЦУ (священник благословить збори і допоможе правильно підготувати пакет документів для перереєстрації).

Кожен випадок переходу унікальний. Тут треба «відчувати» ситуацію і мінімізувати можливі конфлікти. Найлегше — коли вдалося переконати керівника релігійної організації — парафіяльного священника — перейти до ПЦУ разом із громадою. Тоді збори можна проводити просто в церкві до чи після богослужіння, під час якого настоятель поминатиме Митрополита Київського і всієї України Епіфанія.

Коли настоятель храму відмовляється покинути московський патріархат, а чинна парафіяльна рада та більшість громади за перехід — парафіяни можуть запросити на богослужіння священника ПЦУ. Збори релігійної громади можна провести в церкві перед цим урочистим богослужінням.

Якщо ж священник, для якого важливіше підпорядковуватися єпископам російської православної церкви, ніж служити українському народові, згуртував навколо себе гурт «зазомбованих», які вірять московським міфам — збори можна проводити в будь-якому публічному місці з дотриманням усіх процедур і приходити на молитву до церкви вже після завершення реєстраційних процедур, з новими документами.

Крок 3. Представники громади, які жертвували на храм, мають право провести опис чи фотофіксацію церковного майна під час підготовки чи після проведення зборів. У найгіршому випадку це може допомогти правоохоронним органам повернути незаконно викрадене майно, що згідно із законодавством, належить релігійній громаді.

Крок 4. Після зборів уповноважені представники громади передають списки за перехід, а також протокол та список учасників зборів з особистими підписами до секретаріату єпархії ПЦУ. Далі процедура перереєстрації залежить від керівництва єпархії. Зазвичай вона триває від кількох тижнів до кількох місяців. Уповноважені представники громади повинні бути готовими виконати в процесі перереєстрації всі юридичні формальності.

Але, окрім суто правових питань, зміна церковної юрисдикції — це боротьба за уми й душі вірян. Багатьом людям доведеться пояснювати базові речі, але без цього досягти успіху буде важко. І сила переконання, і аргументація доводів, і впевненість у власних силах тут дуже важливі.

Реклама

Вже 5 храмів московського патріархату перейшло до ПЦУ у Нікопольському районі

Джерело: nikopol.city