ЕКСКЛЮЗИВ Вчиться в університеті, танцює та співає: історія дніпрянки з вадами слуху

22 жовтня 2024 р. 12:04

22 жовтня 2024 р. 12:04


24-річна дніпрянка Анастасія Чернявська – яскравий приклад того, як людина, не чуючи звуків, може досягти неймовірних висот. Незважаючи на вади слуху, Настя не лише успішно навчається на магістратурі медичного університету, а й реалізувала себе як талановитий хореограф і майстер манікюру.

Майбутня фізична терапевтка Анастасія є також молодіжним лідером Дніпропетровської обласної організації Українського товариства глухих.

Анастасия Чернявская

– Я захоплююся танцями, це моє хобі переросло в улюблену роботу, про яку я мріяла з дитинства, – зізнається Анастасія Чернявська. – Я працювала керівницею танцювального гуртка у школі для глухих дітей. Завдяки слуховим апаратам я можу почути деякі звуки. Тож для виступів обирала сучасні мелодії, найбільше подобаються наші, українські. Також я співаю на жестовій мові. Брала участь у благодійному концерті, гроші від якого передала нашим захисникам.

Фото с благотворительного концерта

Дівчина зізнається, що їй доводиться приділяти багато часу навчанню в університеті , а графік занять не співпадає з уроками хореографії, тож зараз вона покинула викладацьку діяльність. Тим не менш, Настя є кваліфікованим майстром манікюру і у зручний час приймає клієнток вдома. Каже, що навчилася читати по губах, тому розуміє, що кажуть.

Настя Чернявська

– Якщо у людини чітка артикуляція, я читаю по губах і ми добре розуміємо одне одного, – пояснила Анастасія. – В університеті також не виникає жодних проблем з комунікацією з одногрупниками та викладачами. Якщо не зрозуміла щось на лекціях, мені це пишуть, підказують. У мене багато друзів. Наприклад, одна дівчина вчилася зі мною у школі, а зараз ми разом вчимося в університеті. Є друзі і серед студентів, що також вчаться на реабілітологів. Є подруга, яка добре чує та розмовляє, але вона вчить жестову мову, щоб ми могли спілкуватися, їй це цікаво.

Настя каже, що до семи років вона не знала жестову мову. А коли пішла до школи для глухих дітей, там її навчили. Батьки дівчини вільно розмовляють та добре чують, але жестовою мовою не володіють.

Фото: Володимира Федорищева та з особистого архіву героїні.

ЕКСКЛЮЗИВ
                                Вчиться в університеті, танцює та співає: історія дніпрянки з вадами слуху

Джерело: nashemisto.dp.ua

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua