ЕКСКЛЮЗИВ Затримка мовленнєвого розвитку: експерти з Дніпра розповіли, як стрес впливає на дітей

22 жовтня 2024 р. 17:20

22 жовтня 2024 р. 17:20


Останнім часом затримка мовленнєвого розвитку у дітей стає все більш поширеною проблемою. Причини цього можуть бути різноманітними — від індивідуальних особливостей і захворювань до впливу зовнішніх факторів, на кшталт стресових ситуацій, епідемій та глобальних соціальних криз. Як стрес впливає на дітей, – дізнавались журналісти «Нашого Міста».

Як пояснюють лікарі, останні десять років затримки мовлення у дітей спостерігаються все частіше. Причин цьому багато: індивідуальні хвороби, епідемії, на кшталт Ковіду, та довготривалі стреси, які могли бути викликані різкою втратою близьких людей та звичного середовища.

Крім того, травматичні події викликають не тільки мовленнєві порушення, а й погіршення сну та загального стану здоров’я. Через війну діти не мають змоги належним чином відвідувати навчальні заклади, як наслідок – не вистачає спілкування з однолітками. Не виняток і регрес поведінки.

«Дитяча психіка, дуже гнучка і еластична, але на жаль, дитина немає відповідних сил, аби боротися зі стресом. Тому вона замикається в собі та не розмовляє з оточуючими. В результаті, це може призвести до патологічного стану – мутизму», – розповідає логопед Оксана Карлова.

Детальніше про те, як стрес може впливати на дитину та як з цим боротися – дивіться у нашому сюжеті.

Нагадаємо, раніше ми писали, як живуть у Дніпрі люди з вадами слуху та мовлення .

ЕКСКЛЮЗИВ
                                Затримка мовленнєвого розвитку: експерти з Дніпра розповіли, як стрес впливає на дітей

Джерело: nashemisto.dp.ua

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua