Аудит пенсій посадовців та ліквідація МСЕК: Зеленський затвердив рішення РНБО На фоні корупційного скандалу, у якому були замішані депутатка від партії "Слуга народу" Тетяна Крупа, що очолювала медико-соціальну експертну комісію,…

22 жовтня 2024 р. 20:33

22 жовтня 2024 р. 20:33


На фоні корупційного скандалу , у якому були замішані депутатка від партії "Слуга народу" Тетяна Крупа, що очолювала медико-соціальну експертну комісію, та її син Олександр, начальник Пенсійного фонду, Президент України Володимир Зеленський затвердив рішення Ради національної безпеки і оборони про ліквідацію МСЕК і проведення аудиту пенсійних виплат. Про це детальніше читайте в матеріалі ІА " Дніпро Оперативний ".

22 жовтня 2024 року РНБО ухвалила рішення , спрямоване на протидію корупційним правопорушенням, пов’язаним із встановленням інвалідності для посадових осіб державних органів.

Для забезпечення прав громадян та запобігання зловживанням у сфері медико-соціальної експертизи РНБО рекомендувала Офісу Генерального прокурора, Службі безпеки України, Державному бюро розслідувань, Національній поліції та Національному антикорупційному бюро звітувати про вжиті заходи протягом місяця.

Кабінету Міністрів доручено створити робочі групи для перевірки рішень МСЕК щодо встановлення інвалідності для посадовців. Упродовж трьох місяців очікується доповідь про результати перевірки, а у разі виявлення необґрунтованих рішень – ініціювання їх перегляду.

Крім того, уряд, разом із Державною прикордонною службою та іншими відповідними органами, протягом місяця має розробити нові правила перетину державного кордону для колишніх державних службовців з інвалідністю. Для цих осіб можуть бути встановлені додаткові вимоги, а також потрібно визначити перелік документів, які вони повинні пред’являти прикордонникам під час перевірки.

Ключові положення рішення

  • Законодавчі зміни та ліквідація МСЕК;
  • Аудит пенсій;
  • Цифровізація процесу;
  • Контроль за корупцією.

Законодавчі зміни

Кабінет Міністрів України розробляє кілька законопроєктів, які будуть внесені на розгляд Верховної Ради:

  • Реформа медико-соціальної експертизи . Уряд України планує запровадити нову систему оцінювання осіб з обмеженими можливостями. Основна мета цього заходу — термінове реформування системи медико-соціальної експертизи з 31 грудня 2024 року.
  • Перегляд пенсій для чиновників . Уряд разом із Мінсоцполітики планує переглянути нарахування пенсій для посадових осіб, щоб забезпечити справедливість у цій сфері.
  • Зміни для працівників прокуратури. Уряд разом з Офісом Генпрокурора змінить порядок нарахування зарплат і пенсій працівникам прокуратури. Також планують забезпечити соціальні гарантії для осіб з інвалідністю, які працюють у прокуратурі, і повторно перевірити рішення медико-соціальних комісій про їх інвалідність.

Аудит пенсій

Кабмін має намір провести аудит пенсійних виплат по інвалідності для посадових осіб державних органів.

Аудит буде здійснений спільно з Пенсійним фондом, Державним бюро розслідувань, Національною поліцією та Службою безпеки України протягом одного тижня. Мета – перевірити обґрунтованість нарахувань пенсійних виплат та виявити можливі факти неправомірних дій.

Результати аудиту мають стати основою для подальших заходів щодо забезпечення справедливості в нарахуванні пенсій та запобігання корупційним схемам.

Цифровізація процесу

Кабінет Міністрів України планує впровадити цифровізацію процесу.  Тобто протягом найближчих двох тижнів Міністерство охорони здоров'я України спільно з Міністерством цифрової трансформації повинні підготувати та подати на розгляд план, який передбачає впровадження цифрових технологій для покращення процесів в медико-соціальних експертних комісіях.

Метою є спростити та модернізувати всі етапи роботи комісій, підвищуючи їхню ефективність та прозорість.

Контроль за корупцією

Національному агентству з питань запобігання корупції доручено до 30 листопада 2024 року перевірити виконання рекомендацій щодо корупційних ризиків у медико-соціальній експертизі,  НАЗК повинно актуалізувати ці рекомендації з урахуванням правового режиму воєнного стану та врахувати їх при розробці нової Антикорупційної стратегії.

Також агентству потрібно підготувати законопроєкти про зміни до Кримінального та Цивільного кодексів, які визначать членів медико-соціальних експертних комісій відповідальними за незаконне збагачення. Проєкти мають бути готові до 31 грудня 2024 року.

Нагадаємо, ми писали раніше, що таксі Uklon може почати працювати під час комендантської години у Дніпрі.

Аудит пенсій посадовців та ліквідація МСЕК: Зеленський затвердив рішення РНБО
На фоні корупційного скандалу, у якому були замішані депутатка від партії "Слуга народу" Тетяна Крупа, що очолювала медико-соціальну експертну комісію,…

Джерело: dnepr.express

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua