На Донеччині за пів року кількість звернень по невідкладну медичну допомогу збільшилася на 30%

07 вересня 2024 р. 20:52

07 вересня 2024 р. 20:52


У період із січня по липень 2024 року автівки швидкої медичної допомоги організації «Лікарі без кордонів» (MSF) доправили до медзакладів України на подальше лікування понад 8000 пацієнтів із лікарень поблизу лінії фронту.

Про це повідомляють Лікарі без кордонів

Найбільше фіксують транспортування пацієнтів з опіками, вибуховими та іншими травми, пов’язаними з бойовими діями. Це на 30%  більше, ніж за останні шість місяців 2023 року. Люди продовжують страждати в умовах війни.

17 машин швидкої допомоги «Лікарів без кордонів» (MSF) транспортують пацієнтів, реагуючи на запити від закладів Міністерства охорони здоров’я. Медичні команди перевозять поранених з лікарень біля лінії фронту на Донеччині, Херсонщині, Дніпропетровщині, Харківщині до медичних установ, які менш перевантажені або краще оснащені для лікування.

Понад 15% пацієнтів, яких транспортували цього року, вимагали спеціального перевезення реанімобілями. З них — 38 були дітьми, наймолодшому лише три дні.

«Нам потрібні машини швидкої допомоги для транспортування пацієнтів із важкими травмами, такими як черепно-мозкові, опіки, множинні переломи, пошкодження внутрішніх органів. Їм потрібне таке обладнання, як апарати штучної вентиляції легень і кисень», — каже заступник медичного координатора «Лікарів без кордонів» (MSF)в Україні Максим Жаріков. «Шістдесят відсотків пацієнтів, яких ми транспортуємо, мають поранення, пов’язані з війною, такі як поранення голови, тулуба та кінцівок, поранення м’яких тканин і масивні крововиливи».

6 серпня команда «Лікарів без кордонів» (MSF) на сході транспортувала 45-річного чоловіка, який отримав опіки 90 відсотків тіла, включаючи внутрішні органи, внаслідок обстрілу.

Такі пацієнти потребують спеціалізованої медичної допомоги, яка часто доступна лише в лікарнях далеко від бойових дій. «Лікарі без кордонів» керують проєктом швидкої допомоги з квітня 2022 року і наразі має 17 машин, п’ять з них — оснащені медичною апаратурою інтенсивної терапії та три автомобілі, здатні перевозити кількох пацієнтів одночасно.

Ці машини можуть перевозити до семи пацієнтів одночасно, що дає можливість транспортувати кількох пацієнтів різного ступеня тяжкості. Крім того, під час інтенсивних обстрілів здійснення однієї поїздки замість кількох знижує ризик для пацієнтів і персоналу.

Особливо гострою постає потреба в медичному транспортуванні автомобілями швидкої допомоги під час потужних ракетних обстрілів, коли до лікарень масово надходять поранені .

Обстріл може статися будь-якої миті, а наші команди працюють у постійному режимі надзвичайної ситуації. Парамедик «Лікарів без кордонів» Дмитро Білоус повідомляє, що коли він запитує мирних жителів, чому вони продовжують жити біля лінії фронту, не зважаючи на небезпеку, найчастіше відповідають, що вони просто не встигли евакуюватися.

«Ми шоковані руйнівними наслідками атак, які повторюються,  у тому числі на житлові райони. Нещодавній обстріл у Костянтинівці на Донеччині 9 серпня призвів до загибелі 14 осіб і понад 40 людей отримали поранення. Наші лікарі допомагали у лікарні, і двох важкопоранених пацієнтів перевезли до Дніпра», — сказав Крістофер Стоукс, головний координатор з надзвичайних ситуацій «Лікарів без кордонів» (MSF) в Україні.

«Зважаючи на постійні звернення пацієнтів із травмами, які потребують транспортування, бригади швидкої допомоги «Лікарів без кордонів» забезпечують переведення пацієнтів до лікарень, де вони можуть отримати необхідну спеціалізовану допомогу. Але оскільки все більше медичних закладів руйнується, пошкоджується або закривається , а подібні атаки тривають, тиск на лікарні, що залишилися, лише зростатиме, залишаючи все більше людей без доступу до необхідної їм медичної допомоги », — зазначено у звіті.

Також: до евакуації жителів Покровської громади долучається "Крапка відліку"

Також: скоро відкриється перший в Україні медичний хаб для маріупольців

На Донеччині за пів року кількість звернень по невідкладну медичну допомогу збільшилася на 30%

На Донеччині за пів року кількість звернень по невідкладну медичну допомогу збільшилася на 30%

На Донеччині за пів року кількість звернень по невідкладну медичну допомогу збільшилася на 30%

Поділитись:

На Донеччині за пів року кількість звернень по невідкладну медичну допомогу збільшилася на 30%

Джерело: v-variant.com.ua