Вступ абітурієнтів із ТОТ до вишів без приписного: про що питають на гарячій лінії Східного Варіанта

19 вересня 2024 р. 17:29

19 вересня 2024 р. 17:29


У лютому онлайн-медіа Східний Варіант запустило гарячу лінію “HelpPrint”. За період діяльності ініціативи команда опрацювала вже понад сотню звернень, зокрема від українців та українок з тимчасово окупованих територій України.

У чат-бот “HelpPrint” команда отримала від запитувача на ім’я Сергій (ім'я змінено з міркувань безпеки — ред.) питання щодо можливості вступу з тимчасово окупованої території до українського ВНЗ без військового квитка або приписного. Відомо, що хлопці від 17 років повинні мати документ про приписку до призовної дільниці й бути на військовому обліку. Водночас, цей документ є обов’язковим для вступу до ВНЗ.

Однак, Уряд вдосконалив військовий облік осіб до 25 років, які вступають до вишів. Таку постанову було ухвалено 9 липня 2024 року:

  • нововведення стосуються осіб віком до 25 років, які перебувають на ТОТ або які виїхали за кордон із ТОТ або з територій активних бойових дій.
  • зарахування таких українців на навчання до українських закладів вищої освіти здійснюватиметься з відтермінуванням взяття їх на військовий облік, а саме до закінчення періоду воєнного стану.
  • необхідність таких змін пов’язана з тим, що ці українці об’єктивно не можуть прибути до ТЦК для взяття їх на військовий облік.

Тож, після ознайомлення з постановою, ми надіслали запитувачу всю актуальну інформацію і повідомили, про те, що абітурієнти з ТОТ віком до 25 років можуть вступати до українських вишів з відтермінуванням взяття на військовий облік до завершення воєнного стану.

Ви так само можете звернутися до гарячої лінії “HelpPrint” і дізнатися будь-яку актуальну інформацію.

Як звернутися на гарячу лінію?

***

Також читайте про те, куди мешканцям тимчасово окупованих територій звертатися по інформаційну, психологічну, юридичну допомогу саме від українських експертів.

Нагадаємо, що гаряча лінія "HelpPrint" створена командою онлайн-медіа Східний Варіант для мешканців прифронтових і тимчасово окупованих територій, а також переселенців, що потребують допомоги або бажають поділитися інформацією.

Гаряча лінія є повністю конфіденційним каналом спілкування. Ми гарантуємо безпеку та цілковиту анонімність.

Поділитись:

Вступ абітурієнтів із ТОТ до вишів без приписного: про що питають на гарячій лінії Східного Варіанта

Джерело: v-variant.com.ua

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua