РФ не змогла суттєво наростити угруповання в Україні через величезні втрати — розбір Грабського

19 вересня 2023 р. 15:16

19 вересня 2023 р. 15:16


З весни росіянам вдалося наростити угруповання своїх військ в Україні лише на 25 тис. осіб. Це є свідченням величезних втрат, яких зазнає російська армія. Таку думку сьогодні, 19 вересня, у прямому ефірі телеканалу FREEДОМ висловив військовий експерт Сергій Грабський.

Він зазначив, що противник постійно намагається нарощувати окупаційне угруповання і досяг його збільшення. Якщо станом на кінець травня воно налічувало 400 тис. осіб, то зараз становить 425 тис. Однак це, за словами Грабського, не свідчить про суттєве нарощування, і зараз РФ “з коліс” кидає в бій ті ресурси та резерви, які формуються на території Росії.

“Не забуваємо, що росіяни озвучили цифру — 300 тис. осіб. І об’єктивне збільшення на 25 тис. є свідченням тих величезних втрат, які зазнала російська армія. Постає питання: а куди випарувалися щонайменше 150-200 тис. Це ціна тих боїв, які ведуть зараз російські війська на різних напрямках, зазнаючи постійних послідовних ударів українських Сил оборони”, — прокоментував військовий експерт.

Він наголосив, що потерпає і якість російських військ, вона наближається до стану осені 2022 року, коли стосовно російських військових в Україні почали вживати визначення “охоронець окопу”. Рівень комплектування російських частин і особовим складом, і озброєнням, і бойової техніки залишається на досить невисокому рівні: 50-60%.

“Про що це говорить? Противник ще може набити, вибачте за такий невійськовий вираз, окопи особовим складом, змусити стояти до кінця і не відступати, але проводити активні наступальні дії широкого масштабу оперативного рівня вони на сьогодні не можуть”, — упевнений гість ефіру.

Грабський звертає увагу на підрозділи противника, які намагаються зупинити просування українських військ у так званому Роботинсько-Вербівському коридорі.

“Туди входять і повітряно-десантні частини, і мотострілецькі частини, і так звані територіальні війська, і підрозділи “БАРС”, і підрозділи “Шторм-z” тощо. Це дуже строката мозаїка, яка говорить про те, що противник відчуває великі складності з особовим складом, маючи його, загалом, у достатній кількості. Тобто нарощувати його вони можуть, як ми бачимо. Але це не означає, що особовий склад готовий вести активні бойові дії”, — сказав Сергій Грабський.

Нагадаємо , за даними Генерального штабу Збройних сил України, з початку повномасштабного вторгнення російська армія втратила вже понад 273 тис. військових.

РФ не змогла суттєво наростити угруповання в Україні через величезні втрати — розбір Грабського

Джерело: uatv.ua (Світ)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua