Українські пісні та синьо-жовті кольори в одязі: за що в окупованому Криму звинувачують у “дискредитації” армії РФ (ВІДЕО)

19 вересня 2023 р. 15:16

19 вересня 2023 р. 15:16


В анексованому РФ Криму порушують адміністративні справи про “дискредитацію” російської армії частіше, ніж у багатьох регіонах Росії. І потрапляють під цю справу не тільки ті, хто не підтримує розв’язану Кремлем війну проти України, але й ті, хто голосно слухає українську музику, викладає фото у вишиванці або поєднує в одязі жовтий і синій кольори, інформує FREEДОМ .

За даними правозахисного проєкту “ОВД-Инфо”, 2022 року суди Криму винесли 198 обвинувальних рішень за статтею про “дискредитацію” армії РФ, а 2023 року — вже 179.

“За останні три місяці ми знайшли близько 100 рішень судів на сайтах кримських судів, підконтрольних Росії, за цією статтею 20.3.3. І там абсолютно різні бувають приводи, за що людей штрафують й судять, звинувачуючи в “дискредитації” російської армії”, — зазначила експертка Кримської правозахисної групи Ірина Сєдова.

Силовики дізнаються про антивоєнні настрої жителів окупованого Росією Криму кількома способами. Найпопулярніші — моніторинг інтернету та доноси. У березні 2022 року для того, щоб люди масово доносили один на одного, створили навіть спеціальний Telegram-канал “Кримський СМЕРШ”. Його засновник — 42-річний проросійський блогер Олександр Таліпов.

“Я думаю, він не самостійний, тому що йому, найімовірніше, допомагають спецслужби Російської Федерації. І в нього зараз одне завдання — створити інформаційне таке тло. Йому допомогли створити ось ці Telegram-канали, які наповнили максимально підписниками, ну і, відповідно, його основне завдання — це, скажімо, переслідувати потенційних активістів або просто переслідувати людей, які не підтримують та не є лояльними до російської влади”, — сказав голова правління Кримськотатарського Ресурсного Центру Ескендер Барієв.

Наприкінці 2022 року після численних скарг адміністрація Telegram заблокувала “Кримський СМЕРШ”, але Таліпов одразу створив новий канал. Зараз у ньому понад 84 тис. підписників. Вони й допомагають російським окупантам знаходити в інтернеті нелояльних кримчан.

“Ці всі співробітники, які там працюють разом із Таліповим, вони зайняті тим, що копаються в соцмережах кримчан й вишукують усілякі там проукраїнські гасла, потім пишуть доноси в поліцію. Так ось кілька рішень судів із тих останніх, свіжих, які ми зафіксували, там прямо вказано, що внаслідок огляду каналу “Кримський СМЕРШ” було виявлено висловлювання таке-то такої-то громадянки, яка “дискредитує” збройні сили. І ось щонайменше два штрафи вже точно саме за доносом Таліпова — один на 50 тис., а інший на 30 тис. за “дискредитацію”, — розповіла Сєдова.

Найчастіше людину затримує поліція, з нею проводять бесіду або складають протокол про “дискредитацію” російської армії, після чого змушують публічно перепрошувати. Так сталося і з колишнім начальником планово-економічного відділу Кримського содового заводу Олегом Нетягою, якого оштрафували на 40 тис. рублів після того, як він поговорив із підлеглими про війну Росії проти України. Колеги виклали відео бесіди в інтернет.

“У поліції мені сказали, що якщо я не погоджуся записати відеовибачення, мене відвезуть до Сімферополя, помістять у КПЗ, справу розглядатимуть там, і покарання буде суворіше — можливо, кримінальне”, — цитує Нетягу видання Meduza.

Через доноси друзів та приятелів в анексованому Криму оштрафували 22 людини — підрахували у виданні “Верстка”. Вони в особистій бесіді засудили війну Росії проти України. Співати теж не можна. Понад два десятки кримчан притягнули до суду та змусили публічно просити вибачення за те, що вони співали або слухали українські пісні.

“Дискредитує” армію РФ й український національний одяг. Студентку медичного факультету Анастасію Байрамову оштрафували на 50 тисяч рублів за те, що вона показала в соцмережі, як їде в машині у вишиванці. Особливо обурив донощиків жовто-синій манікюр дівчини та її зізнання в коханні президенту України Володимиру Зеленському.

Українські пісні та синьо-жовті кольори в одязі: за що в окупованому Криму звинувачують у “дискредитації” армії РФ (ВІДЕО)

Джерело: uatv.ua (Світ)