Невідомі компанії з ОАЕ скуповують танкери для російського "тіньового флоту", — FT

23 липня 2024 р. 02:56

23 липня 2024 р. 02:56


Невідомі компанії з Об'єднаних Арабських Еміратів почали скуповувати танкери, які здатні перевозити зріджений природний газ. Такі закупи, ймовірно, робляться для російського "тіньового флоту".

Про це повідомило Financial Times .

Як наголосило джерело видання, група компаній із ОАЕ придбала СПГ-судна протягом останнього року, що підвищило ринкові ціни, особливо на найстаріші кораблі.

Водночас, за даними консалтингової компанії Windward, компанії з ОАЕ стали скуповувати танкери для перевезення газу ще в другому кварталі 2023 року. Відтоді понад 50 суден змінили власників, хоча раніше такі правочини були великою рідкістю, зазначає видання.

Натомість в аналітичній компанії Kpler, яка відстежує морські вантажоперевезення, зазначають, що розвиток ринку танкерів СПГ вказує на "складну мережу морських операцій, потенційно пов’язану з інтересами Росії". До того ж деякі групи, які базуються в Дубаї, мають непрозорі структури власності, подібні до тих, що керують московським "тіньовим флотом" нафтових танкерів.

"Ринок старих суден для зрідженого природного газу із паровими турбінами скоротився у зв’язку з посиленням екологічних норм, а також зі значним покращенням технології роботи двигунів. Але зараз спостерігаємо зростання вартості суден цього типу. Можливим поясненням може бути те, що вони потрапляють у тіньовий флот", — сказав керівний директор із ЗПГ у SSY Тобі Дуніпейс.

Наразі деякі закуплені танкери курсують за маршрутами, які традиційно використовують для транспортування газу з Росії.

Нагадаємо, 18 липня Україна зупинила транзит російської нафти через південну гілку нафтопроводу "Дружба", який йшов до Угорщини та Словаччини. Це сталось через посилення санкцій України проти компанії "Лукойл".

Підписуйтеся на нас в , щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Невідомі компанії з ОАЕ скуповують танкери для російського "тіньового флоту", — FT

Джерело: trueua.info (Світ)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua