На Землі зафіксували найспекотніший день в історії спостережень

23 липня 2024 р. 16:38

23 липня 2024 р. 16:38


У неділю, 21 липня, у світі зафіксували найспекотніший день за всю історію спостережень. Середня глобальна температура приземного шару повітря в неділю досягла 17,09°C.

Як повідомляє Reuters, посилаючись на дані Служби зміни клімату Європейського Союзу Copernicus, цей показник трохи вищий попереднього рекорду, який було встановленого торік у липні — 17,08°C.

"У неділю був побитий рекорд середньодобової температури, який фіксується з 1940 року" , — зазначили синоптики.

Водночас торік синоптики фіксували нові рекорди чотири дні поспіль, а саме з 3 по 6 липня, коли зміна клімату, яку спричинило спалювання викопного палива, призвела до екстремальної спеки в Північній півкулі нашої планети.

"Кожен місяць, починаючи з червня 2023 року — 13 місяців поспіль — є найспекотнішим на планеті з моменту початку спостережень, порівняно з відповідним місяцем у попередні роки" , — наголошують синоптики.

Зокрема, вчені додають, що цей рік може перевершити 2023-й як найспекотніший рік з моменту початку спостережень, адже зміни клімату і природний погодний феномен Ель-Ніньо, який закінчився у квітні, призвели до того, що цього року температура повітря зросла ще сильніше.

Варто наголосити, що Ель-Ніньо — це феномен різкого підвищення температури поверхневого шару води в екваторіальній частині Тихого океану, який сприяє сильній спеці, засусі та катастрофічні наводнення й опади у багатьох частинах планети.

Нагадаємо, раніше завідувачка відділу прикладної метеорології та кліматології Українського гідрометеорологічного інституту держаної служби надзвичайних ситуацій і Національної академії наук України Віра Балабух повідомляла, що цього літа в Україні середня температура буде вищою за норму на один або два градуси . Найспекотніше буде в липні та в першій половині серпня, водночас суттєві й тривалі зниження температури повітря малоймовірні. Також за її прогнозом, у південних, південно-східних регіонах, а також центральних областях нашої країни ймовірний дефіцит опадів.

Підписуйтеся на нас в , щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

На Землі зафіксували найспекотніший день в історії спостережень

Джерело: trueua.info (Світ)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua