Рамкова угода G7 щодо позики Україні на 50 мільярдів доларів – коли її ухвалять

25 липня 2024 р. 22:45

25 липня 2024 р. 22:45


У Євросоюзі вважають, що «Велика сімка», ймовірно, до жовтня укладе рамкову угоду щодо надання Україні кредиту на суму 50 мільярдів доларів , залучивши для цього прибутки від заморожених російських активів, пише Reuters із посиланням на  єврокомісара з питань економіки Паоло Джентілоні.

Виступаючи перед журналістами в кулуарах зустрічі G20,  Джентілоні сказав, що наразі досягнуто значного прогресу в технічних і юридичних аспектах кредиту, який був принципово узгоджений в червні.

«Я думаю, що ми досягаємо дуже хорошого прогресу в технічному, але також і в політичному плані. Ми вчора провели зустріч щодо цієї надзвичайної позики для України», – сказав він, додавши, що має впевненість у тому, що до жовтня буде запроваджено «рамку» позики.

Кредит у розмірі 50 мільярдів доларів буде обслуговуватися за рахунок доходів , отриманих від активів російського центрального банку на суму близько 300 мільярдів доларів, заморожених на Заході після вторгнення Москви в Україну на початку 2022 року.

Хоча серед G7 немає одностайної підтримки конфіскації активів, існує згода, щодо можливості використання прибутку, який приносять активи.

Більшість заморожених грошей – близько 210 мільярдів євро – знаходиться в Європі. Близько 10 мільярдів доларів –  у Сполучених Штатах, 10 мільярдів– у Великій Британії та близько 30 мільярдів – в Японії.

Рамкова угода G7 щодо позики Україні на 50 мільярдів доларів – коли її ухвалять

Джерело: zn.ua (Світ)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua