У Румунії виявлено уламки БпЛА Росії після атаки на Україну — реакція Заходу (ВІДЕО)

26 липня 2024 р. 10:46

26 липня 2024 р. 10:46


Повітряна тривога і винищувачі в небі над Румунією. У ніч на 25 липня армія РФ запустила 38 дронів-камікадзе. “Шахедами” активно атакували Одеську область, але три безпілотних літальних апарати (БпЛА), за інформацією Повітряних сил України, були локаційно втрачені на території Румунії, повідомив FREEДОМ .

Уламки російського “Шахеда” знайшли на території Румунії. Фрагменти дрона-камікадзе впали недалеко від кордону з Україною — поблизу села Плауру. Румунія підіймала в небо свої винищувачі F-16 і F-18, але не збивала дрони. Бухарест уже поінформував про інцидент своїх союзників.

“Більш огидні напади були здійснені Росією проти української цивільної інфраструктури. Уламки були виявлені на території Румунії. Ми поінформували наших союзників з цього питання і координуємо їхні дії. Румунія рішуче засуджує ці безвідповідальні дії”, — сказала міністерка закордонних справ Румунії Лумініца Одобеску.

“Згідно зі статутом НАТО — це факт прямої агресії з відповідними подальшими діями. Вводиться в дію стаття 5 блоку НАТО про колективну безпеку”, — зазначив військово-політичний аналітик Дмитро Снєгирьов.

Тим часом на тлі занепокоєння через зростаючу загрозу з боку Росії, країни НАТО збільшують витрати на оборону. Наприклад, Естонія протягом двох років витрачатиме до 4% ВВП. Таллінн уже оголосив про введення нового податку на оборону. За оцінками НАТО, Естонія стане другою країною Альянсу, яка витрачатиме на оборону понад 3% ВВП. Більше фінансування виділяє Польща — 4%. Крім того, наростити бойовий потенціал Варшаві допомагають інші учасники Альянсу.

“США схвалили виділення Польщі близько 2 млрд дол. на модернізацію польської армії. Йдеться про закупівлю сучасної військової техніки — самохідних артилерійських установок, бронетехніки та засобів ураження. Це свідчить про те, що країни НАТО чудово розуміють можливі подальші сценарії розвитку подій”, — додав Снєгирьов.

Разом з тим, понад 500 тис. військових НАТО перебувають у стадії підвищеної бойової готовності. Про це заявила офіційна представниця Північноатлантичного альянсу Фарах Дахлалла. За її словами, з 2014 року НАТО реалізував наймасштабніші плани оборони з часів холодної війни. Однак союзників закликають нарощувати свої можливості далі на тлі повномасштабної агресії Росії проти України.

У Румунії виявлено уламки БпЛА Росії після атаки на Україну — реакція Заходу (ВІДЕО)

Джерело: uatv.ua (Світ)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua