Українська дипломатія показала, що вміє активно працювати з непростими, але дуже важливими партнерами, як Китай, — Фесенко

26 липня 2024 р. 10:47

26 липня 2024 р. 10:47


Запрошення до Китаю міністра закордонних справ Дмитра Кулеби стало жестом готовності до конструктивного діалогу з Україною і потужним сигналом Володимиру Путіну. Українська дипломатія продемонструвала свою готовність працювати з непростими, але важливими партнерами, як Китай. Про це сьогодні, 25 липня, в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів політолог Володимир Фесенко.

“Те, що зараз саме Китай запросив міністра закордонних справ України, — це дійсно дуже показово, дуже значуще. Запрошення нашого міністра — це не тільки увага до теми мирних переговорів і прагнення Китаю бути посередником у цих переговорах, це жест готовності до конструктивного діалогу з Україною і жест на адресу Москви”, — сказав він.

Китай показав Росії своє невдоволення підвищеною активністю Москви в регіоні впливу Пекіна — Східній Азії. Візити Володимира Путіна до Північної Кореї та В’єтнаму та його зустріч із прем’єр-міністром Індії Нарендрою Моді суперечать інтересам КНР.

“Пекін дуже незадоволений тим, що Путін почав проявляти підвищену активність у тому регіоні, де головну роль відіграє Китай — це Східна Азія. Китай це оцінив і показав, що він може вибудовувати хороші конструктивні стосунки з різними країнами, зокрема і з тими, хто перебуває у складних відносинах із Росією. Українська сторона правильно зробила, що скористалася моментом. Треба грати на суперечностях між Росією і Китаєм, навіть якщо вони тимчасові, тактичні”, — пояснив політолог.

Китай зацікавлений у завершенні війни Росії проти України, упевнений експерт.

“Китай об’єктивно зацікавлений у завершенні нинішньої війни, тому що ця війна створює великі проблеми і для міжнародної ситуації, і для економічних глобальних відносин. Китай хоче підіймати свою геополітичну, міжнародну вагу, як країна, яка допомагає врегулювати такі складні конфлікти”, — зазначив Фесенко.

Позиція України щодо Китаю чітка і зрозуміла — Китай не союзник і не ворог.

“У Китаю є особливі відносини з Росією. Ми це беремо до уваги. Президент України Володимир Зеленський сформулював дуже чіткий принцип щодо Китаю — Китай не наш союзник, але Китай не наш ворог”, — наголосив політолог.

Попри те, що Китай не допомагає Україні у військовій сфері, гуманітарна допомога від Пекіна надходить.

“Китайська сторона спеціально наголосила, що Китай постачає гуманітарні вантажі в Україну. Ну і не тільки гуманітарні. У нас зараз непроста енергетична ситуація. І ось якраз постачання енергетичного обладнання з Китаю дуже значущі зараз для нашої країни”, — сказав експерт.

Україні важливо, щоб Китай брав участь у самітах миру та інших конференціях, які стосуються теми встановлення миру в Європі.

“Зараз готуються три конференції після Глобального саміту миру у Швейцарії — у Катарі, Туреччині, Канаді. І я думаю, українська сторона була б зацікавлена, щоб Китай взяв у них участь точно так само, як і в другому Саміті миру. Українська дипломатія вкотре показала, що вміє дуже активно працювати ось із такими непростими, але дуже важливими партнерами, як Китай”, — резюмував Фесенко.

Українська дипломатія показала, що вміє активно працювати з непростими, але дуже важливими партнерами, як Китай, — Фесенко

Джерело: uatv.ua (Світ)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua