Українські санкції проти “Лукойла” не змінили загального обсягу прокачування нафти нафтопроводом “Дружба”, — Пендзин

26 липня 2024 р. 10:47

26 липня 2024 р. 10:47


Після введення Україною санкцій проти нафти “Лукойла” загальний обсяг прокачування нафти нафтопроводом “Дружба” не змінився. Про це в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин.

“Україна не блокувала транзит російської нафти. Україна ввела санкції проти нафти, що належить “Лукойлу”. Насправді транзит нафти триває за тими контрактами, які укладені компаніями, що не потрапили під санкційні обмеження. Угорщина отримувала за контрактом із “Лукойлом” для своїх “MOLівських” підприємств нафту. Ось саме цю нафту й заблокувала Україна, запровадивши санкції на “Лукойл” як компанію, яка активно підтримує агресивну війну Російської Федерації проти України. Насправді після введення обмежень на нафту “Лукойлу” загальний обсяг прокачування нафти нафтопроводом “Дружба” не змінився. Тобто потрібно чітко розуміти, що нафтопровід “Дружба” працює, просто не йде нафта, яка належить “Лукойлу”, — сказав економіст.

Він також зазначив, що Словаччина долучилася до цієї ситуації з тієї причини, що Slovnaft належить угорській компанії MOL.

“Тому і словаки, і угорці “сиділи” до останнього моменту на російській нафті, що належить “Лукойлу”, який передавав цю нафту за контрактом на нафтопереробні підприємства Угорщини та Словаччини. Через це, природно, угорці звернулися до Єврокомісії для врегулювання цієї ситуації, водночас погрожуючи й далі блокувати Європейський фонд миру”, — сказав Пендзин.

Він пояснив, що Європейський фонд миру — це гроші для відшкодування європейським країнам витрат, пов’язаних із передачею ними військового обладнання, техніки та боєприпасів Україні.

“Тобто блокуючи ці гроші, дійсно, близько 6 млрд євро, Угорщина блокує відшкодування коштів для європейських країн за вже витрачені кошти, за вже передане обладнання, за вже передані боєприпаси та військову техніку… Як довго угорці це будуть робити? Принаймні, заяви з боку вищих представників керівництва Угорщини полягають у тому, що вони гучно обіцяють, що жодної копійки угорських коштів, спрямованих у Європейський фонд миру, не буде використано для військової допомоги Україні. Але це ж стосується насамперед грошей Угорщини. А гроші, які повинні приходити іншим країнам, який стосунок до них має Угорщина? Я думаю, що це питання буде вирішуватися в Єврокомісії, буде вирішуватися на рівні Брюсселя. Я думаю, що якісь компроміси однозначно буде знайдено”, — вважає Пендзин.

Нагадаємо , представник Єврокомісії з питань торгівлі Олоф Гілл під час брифінгу в Брюсселі заявив, що рішення влади України про санкції щодо російської компанії “Лукойл”, що обмежує транзит російської нафти територією України до Угорщини та Словаччини, на цей час не вплинуло на безпеку постачання нафти до Європейського Союзу.

Українські санкції проти “Лукойла” не змінили загального обсягу прокачування нафти нафтопроводом “Дружба”, — Пендзин

Джерело: uatv.ua (Світ)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua