В Угорщині з вересня очікується дефіцит палива без поставок Лукойлу

27 липня 2024 р. 09:10

27 липня 2024 р. 09:10


Угорщина зіткнеться з дефіцитом палива з вересня, якщо не буде відновлено повне постачання російської нафти. Україну звинувачують в шантажі частковим припиненням поставок, пише Reuters .

Члени Східноєвропейського Союзу Словаччина та Угорщина постраждали від припинення поставок російської групи «Лукойл», яка відкрила нову ділянку, що проходить через Україну.

Це спричинило тиск на угорські та словацькі нафтопереробні заводи, які належать угорській нафтогазовій групі MOL.

Братислава та Будапешт в умовах російсько-української війни виступають проти санкцій щодо Москви та надання військової допомоги Києву. Вони шукають посередництва ЄС у цій суперечці.

Гергей Гуляш, керівник апарату прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана, у п'ятницю заявив, що рішення України є шантажем у відповідь на їх позицію щодо війни Росії в Україні.

«Якщо ситуацію не буде вирішено, виникне дефіцит палива ... рішення має бути знайдене до вересня», — сказав Гуляш на пресконференції. «Україна шантажує дві країни, які виступають за мир і припинення вогню».

Поставки нафти від інших російських постачальників не перериваються.

Помічник президента України Михайло Подоляк відкинув звинувачення Будапешта. Він заявив, що рішення України призупинити транзит російської нафти до Угорщини та Словаччини не має нічого спільного з шантажем.

У суперечці з «Лукойлом» обидві країни хочуть, щоб Єврокомісія використовувала Угоду про асоціацію з Україною, на підставі якої, за їхніми словами, Київ не може блокувати транзит нафти.

Словаччина закликала Єврокомісію не зволікати, оскільки громадяни скоро стоятимуть в черзі за бензином, або зіткнуться зі зростанням цін.

Угорський міністр у справах ЄС Янош Бока заявив, що Угорщина вивчає, чи не порушують дії України правила Світової організації торгівлі.

Гуляш сказав, що Будапешт шукає рішення.

«Одне з них полягає в тому, щоб українці визнали, що вони не можуть так чинити з двома країнами ЄС. Друге - Європейська комісія допомагає нам, і третє — ми знаходимо юридичну лазівку, яка дозволяє передавати нафту тим, хто не підпадає під санкції».

Тамаш Плетцер, аналітик з питань нафти і газу банку Erste Group в Будапешті, заявив, що після літніх місяців великий дефіцит палива малоймовірний. «Лукойл може замінити MOL, якщо захоче; це буде непросто, але можливо», сказав він.

ЄС запровадив санкції проти російської нафти у 2022 році. Словаччина, Угорщина та Чехія не підпали під їх дію.

Рейтингове агентство Fitch Ratings заявило, що нафтопереробні заводи в Словаччині та Угорщині зіткнулися зі значним кредитним ризиком після введення санкцій проти «Лукойлу».

Чеські НПЗ, що належать польській Orlen, не постраждали.

В Угорщині з вересня очікується дефіцит палива без поставок Лукойлу

Джерело: www.epochtimes.com.ua (Світ)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua