В Марокко рекордна спека призвела до загибелі 21 людини за добу (ВІДЕО)

27 липня 2024 р. 09:10

27 липня 2024 р. 09:10


Двадцять одна людина загинула за 24 години в місті Бені Меллаль в центральній частині Марокко в результаті нової хвилі спеки, що накрила країну, яка вже шостий рік поспіль страждає від посухи, повідомило в четвер Міністерство охорони здоров’я.

Головне метеорологічне управління (DGM) оголосило про сильну спеку з понеділка по середу в декількох населених пунктах, де температура сягала 48,3°C.

За даними Міністерства охорони здоров’я, в місті Бені Меллаль, розташованому більш ніж у 200 кілометрах на південний схід від Касабланки, де температура досягла 47,7°C, в середу померла 21 людина. «Більшість померлих — люди з хронічними захворюваннями та люди похилого віку, у яких висока температура спричинила погіршення стану здоров’я і призвела до смерті», — йдеться в заяві регіонального департаменту охорони здоров’я.

Міністерство охорони здоров’я оголосило про заходи з протидії наслідкам спеки, зокрема, про «чергування в медичних установах у регіонах, що постраждали від підвищення температури», а також про залучення медичних працівників і «забезпечення доступності медикаментів і лікарняного обладнання».

До 48,3 градусів

Найвища температура за останні дні була зафіксована у вівторок у Касба-Тадла, місті на північ від Бені-Меллала, і становила 48,3 градуса, повідомив AFP представник DGM.

Рекорд також був побитий в Іфрані, місті, розташованому на висоті 1 800 метрів поблизу Феса і Мекнеса, де 37,8 градусів перевищили температуру, зафіксовану 14 серпня 2002 року, на 0,1 градуса, додало джерело. Згідно з прогнозом погоди, найближчими днями температура знизиться. У Марракеші (південь), де в четвер вона досягла 45 градусів, у неділю очікується зниження на 10 градусів.

За даними DGM, цієї зими в Марокко вже були зафіксовані рекордно високі температури, а січень був найспекотнішим в королівстві з 1940 року (подекуди майже 37°C). Європейська мережа «Коперник» прогнозувала, що цього літа в північній півкулі будуть перевищені щоденні рекорди.

Втрачено 159 000 робочих місць

У Марокко підвищення температури також загрожує резервам гребель. Випаровування води досягло «півтора мільйона кубометрів на день», заявив наприкінці червня міністр водних ресурсів Нізар Барака.

У травні Вищий комісаріат з питань планування (HCP) зазначив, що «на ситуацію на ринку праці продовжує впливати посуха», і повідомив, що рівень безробіття зріс з 12,9% до 13,7% у першому кварталі 2024 року порівняно з аналогічним періодом 2023 року. За цей період було втрачено близько 159 000 робочих місць в аграрному секторі, в результаті чого загальна кількість безробітних в країні з 37 мільйонів зросла більше ніж на 1,6 мільйона. Національний рекорд максимальної температури був зафіксований у серпні 2023 року в Агадірі (південь) на позначці 50,4°C.

У глобальному масштабі понеділок 22 липня став найспекотнішим днем з моменту початку спостережень у 1940 році, повідомив у середу «Коперник», побивши рекорд, встановлений напередодні.

В Марокко рекордна спека призвела до загибелі 21 людини за добу (ВІДЕО)

Джерело: www.epochtimes.com.ua (Світ)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua