У США в лісовій пожежі звинувачують чоловіка, який зіштовхнув в яр палаюче авто (ВІДЕО)

27 липня 2024 р. 11:55

27 липня 2024 р. 11:55


Удари блискавки спричинили швидкі лісові пожежі в штаті Айдахо, що призвело до евакуації кількох населених пунктів.

У соціальних мережах з’явилося відео, на якому чоловік розповідає, що чув вибухи, коли тікав з Джульєтти. Місто з населенням трохи більше 600 мешканців було евакуйоване напередодні пожежі Гвен, як і кілька інших населених пунктів поблизу річки Клірвотер.

Департамент земель штату Айдахо повідомив, що згоріли «численні споруди», але відомство не відразу оприлюднило додаткові подробиці, зокрема, чи були ці споруди житловими будинками або господарськими будівлями.

У той час як ця та інші пожежі охоплюють Тихоокеанський північний захід, влада оголосила, що лісова пожежа, яка збільшилася втричі та стала найбільшою в Каліфорнії за рік, була розпочата чоловіком, який, як бачили, штовхнув палаючу машину в ущелину.

За словами прокурора округу Бьютт Майка Ремсі, чоловік спокійно покинув територію парку Бідвелл, змішавшись з іншими людьми, і втік з місця події, коли полум’я, що швидко поширювалося, спричинило пожежу в парку. 42-річний чоловік з Чіко був заарештований рано вранці в четвер і утримується під вартою без права на заставу до понеділка, коли йому буде пред’явлено звинувачення, повідомили офіційні особи.

Масштабні протипожежні заходи не змогли стримати вогонь, який пронісся крізь сухий чагарник і пересічену місцевість, здійнявши величезний шлейф диму над сусідніми штатами. До початку п’ятниці пожежа охопила понад 257 квадратних миль (666 квадратних кілометрів), поширюючись з пагорбів над Чико, містом з населенням близько 100 000 чоловік на півночі Центральної долини.

Було оголошено евакуацію в округах Бьютт і Техейма, а до ранку п’ятниці пожежу в парку було локалізовано лише на 3%. Близько 4 000 жителів неінкорпорованих районів округу Бьютт і 400 жителів міста Чіко отримали наказ про евакуацію, повідомив пізно ввечері в четвер шериф округу Бьютт Корі Хонеа. За словами начальника пожежної охорони округу Бьютт Гаррета Сьолунда (Garrett Sjolund), було зруйновано невизначену кількість будівель, а також повідомляється про двох постраждалих, які отримали незначні травми.

«Пожежа швидко почала випереджати наші ресурси через сухе паливо, спекотну погоду, низьку вологість і вітер», — сказав Сьолунд.

Паркова пожежа поширилася на північний захід від Парадайзу, громади округу Бьютт, де у 2018 році сумнозвісна Кемп-Файр забрала життя 85 людей і спалила тисячі будинків, ставши найсмертоноснішою і найруйнівнішою лісовою пожежею в Каліфорнії.

Зміна клімату збільшує частоту ударів блискавки, оскільки регіон переживає рекордну спеку і сухість. Загалом, цього літа на Тихоокеанському північному заході США згоріло понад 1500 квадратних миль (4000 квадратних кілометрів), і ще більше лісових пожеж поширилося на заході Канади.

Найбільше постраждав національний парк Джаспер у канадських Скелястих горах, де швидка лісова пожежа змусила 25 000 людей покинути свої домівки та спустошила однойменне місто, що входить до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

В штаті Орегон все ще триває найбільша активна пожежа в США — пожежа Даркі, яка охопила майже 630 квадратних миль (1630 квадратних кілометрів). Вона залишається непередбачуваною і в п’ятницю була локалізована лише на 20%, повідомляє урядовий веб-сайт InciWeb.

Деяким мешканцям було дозволено повернутися додому в районах, вже спалених пожежею Даркі, після того, як грози в середу принесли довгоочікуваний дощ і прохолоднішу температуру. Евакуація була скасована з міста Хантінгтон, що на сході штату Орегон, з населенням 500 осіб.

Але негода також спричинила удари блискавок, які викликали 15 нових пожеж в Айдахо. Вперше компанія Idaho Power превентивно відключила електроенергію тисячам клієнтів, щоб запобігти новим пожежам і проблемам з електромережами через обриви проводів, які були повалені сильним вітром, повідомили в компанії.

У Каліфорнії близько 1 000 людей залишилися в четвер без даху над головою через пожежі, спричинені блискавкою в Золотому комплексі, які спалили понад 4 квадратні милі (10 квадратних кілометрів) чагарників і деревини в Національному лісі Пламас в Каліфорнії, поблизу кордону з Невадою і приблизно за 50 миль (80 кілометрів) на північний захід від Ріно, повідомила прес-секретар Лісової служби Едріен Фріман. Повідомлень про пошкодження будівель, загибель людей або серйозні травми не надходило, але пожежі були повністю локалізовані в четвер на тлі тих же поривчастих вітрів, які заважали бригадам, гасити вогонь в Парку, повідомила влада.

У США в лісовій пожежі звинувачують чоловіка, який зіштовхнув в яр палаюче авто (ВІДЕО)

Джерело: www.epochtimes.com.ua (Світ)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua