Є загроза екологічної катастрофи: хусити атакували нафтові танкери у Червоному морі

04 вересня 2024 р. 02:14

04 вересня 2024 р. 02:14


Єменські хусити 2 вересня атакували два нафтові танкери. Водночас після атаки судна змогли продовжити рух, але одне з суден отримало пошкодження — є ризик значного витоку нафти у море.

Як повідомили у Центральному командуванні Збройних сил Сполучених Штатів Америки (CENTCOM), атак зазнали танкер Amjad, який ішов під прапором Саудівської Аравії, а також судно Blue Lagoon I, яке йшло під прапором Панами.

Так, за даними американських військових, хусити атакували танкери двома балістичними ракетами й безпілотником камікадзе, вразивши обидва судна. Відомо, що танкери були завантажені нафтою, зокрема грецьке судно Amjad перевозило на борту близько двох мільйонів барелів нафти. У Центральному командуванні назвали атаки хуситів "безрозсудними терористичними актами".

Водночас Reuters зазначає , що під час удару хуситів нафтові танкери йшли поряд, але обидва судна змогли продовжити рух без втрат серед членів екіпажу. Зокрема, BBC повідомляє , що наразі приватні компанії під прикриттям військових місій Європейського Союзу та США намагаються запобігти розливу нафти з грецького танкера.

Так, у Державному департаменті США попереджали, що у разі розливу нафти із цього танкера він може бути у чотири рази більшим за катастрофу Exxon Valdez у 1989 році, коли витік нафти біля берегів Аляски забруднив близько 2100 кілометрів узбережжя.

Нагадаємо, раніше американські військові повідомляли, що в українсько-польський суховантаж M/V Verbena влучили декілька ракет бойовиків-хуситів під час обстрілів 13 і 14 червня. Удень 15 червня екіпаж M/V Verbena подав сигнал-прохання про допомогу, на нього відреагувало судно M/V Anna Meta та підібрало моряків.

Водночас екіпаж вирішив залишати судно через неспроможність загасити пожежу. Американські військові зазначили, що за вісім морських миль від суховантажу стояв іранський фрегат IRIN Jamaran, він проігнорував сигнал-прохання про допомогу.

Підписуйтеся на нас в , щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Є загроза екологічної катастрофи: хусити атакували нафтові танкери у Червоному морі

Джерело: trueua.info (Світ)