Конгрес викликав Блінкена для свідчень про вивід військ США з Афганістану

04 вересня 2024 р. 12:55

04 вересня 2024 р. 12:55


Комітет із закордонних справ Палати представників США викликає на публічні слухання держсекретаря Ентоні Блінкена. Там заявили, що він раніше відмовився давати свідчення про виведення американських військ з Афганістану у серпні 2021 року, повідомляє Reuters .

Зазначається, що Блінкен має зʼявитися перед комітетом до 19 вересня, інакше його звинуватять у неповазі. Речник Держдепу Метью Міллер заявив, що Блінкен наразі не може давати свідчення у зазначені дати, але пропонує "розумні альтернативи", щоб задовольнити прохання голови комітету Майкла МакКола.

"Викликає розчарування те, що замість того, щоб продовжувати добросовісно співпрацювати з Департаментом, комітет натомість видав ще одну непотрібну повістку [до комітету]", — заявив Міллер.

Він також зауважив, що про виведення військ з Афганістану очільник Держдепартаменту свідчив 14 разів, у томі числі чотири рази перед комітетом із закордонних справ.

У травні МакКол вже викликав Блінкена до комітету. У відповідному листі голова республіканського комітету заявив, що нинішні та колишні чиновники Держдепартаменту підтвердили, що Блінкен був головним "приймачем рішень" щодо виведення та евакуації американських військ з Афганістану.

Раніше кандидат у президенти США від республіканців Дональд Трамп відвідав Арлінгтонське кладовище, де вшанував памʼять 13 військовослужбовців, які загинули під час виведення військ з Афганістану. Його суперниця від демократів Камала Гарріс звинувачувала Трампа у використанні відеозаписів з візиту цвинтаря в інтересах передвиборчої кампанії .

Конгрес викликав Блінкена для свідчень про вивід військ США з Афганістану

Джерело: zn.ua (Світ)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua