Чи повертатиме примусово Чехія українців на Батьківщину: заява посла

05 вересня 2024 р. 23:23

05 вересня 2024 р. 23:23


Українських громадян не повертатимуть примусово на Батьківщину з Чехії . Це стосується особливо тих осіб, які вже досягли мобілізаційного віку.

Про це повідомив посол України в Чехії Василь Зварич, пише " Радіо Свобода ".

"Я скажу і заспокою усіх, що тут не йдеться про якісь примусові заходи із повернення українців в Україну — тих, особливо, які мобілізаційного віку. Звісно, мотивація — це свідомість кожного громадянина України" , — зазначив дипломат.

Зварич підкреслив, що на думку чеської влади, всі громадяни України незалежно від місця проживання мають один обов’язок перед країною — це захист Вітчизни.

"Звичайно, це вибір кожного громадянина, який із тих чи інших причин опинився за межами своєї країни. Наше завдання як держави — це створити умови громадянам, які хочуть захищати свою державу в Україні, створити всі умови для такого повернення" , — сказав Василь Зварич.

Скільки українців проживає в Чехії

За інформацією МВС Чехії, в державі постійно чи тимчасово проживають 253 тисячі чоловіків з України. Серед них ті, хто перебуває у Чехії за візою тимчасового захисту і досягли віку від 18 до 65 років — понад 95 тисяч.

Раніше міністр закордонних справ Чехії Ян Ліпавський заявив, що влада країни не підтримує тих українських військовозобов'язаних чоловіків , які намагаються уникнути призову до армії.

Нагадаємо, раніше видання LRT повідомляло, що Литва має на меті продовжити дозвіл на тимчасове проживання для біженців з України ще на один рік . Ця пропозиція відповідає загальноєвропейському рішенню, ухваленому в червні 2024 року.

Підписуйтеся на нас в , щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Чи повертатиме примусово Чехія українців на Батьківщину: заява посла

Джерело: trueua.info (Світ)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua