Поліція застрелила підозрюваного в нападі на ізраїльське консульство в Мюнхені (ВІДЕО)

06 вересня 2024 р. 10:23

06 вересня 2024 р. 10:23


У четвер у Мюнхені німецька поліція застрелила австрійського підозрюваного в ісламізмі під час перестрілки поруч із консульством Ізраїлю, після чого влада наголосила на важливості захисту ізраїльських об'єктів у країні.

За словами поліції, 18-річний юнак відкрив стрілянину зі старого карабіна зі багнетом у мюнхенському районі Максворштадт, неподалік від консульства та музею нацистської історії, після чого його вбили в перестрілці з п'ятьма поліцейськими.

Інцидент стався в річницю теракту на Олімпійських іграх у Мюнхені 1972 року, коли палестинські бойовики вбили 11 ізраїльських спортсменів. «Можливо, між цим є зв'язок», — заявив журналістам прем'єр-міністр землі Баварія Маркус Содер.

Стрілець уже був відомий австрійській владі як підозрюваний в ісламізмі. Торік про нього заявили в поліцію через імовірне членство в екстремістському угрупованні, повідомив представник міністерства внутрішніх справ Австрії у Відні.

«Ми припускаємо, що це злочинець-одинак, який радикально налаштований», — сказав Франц Руф, генеральний директор із громадської безпеки Австрії.

У своїй заяві поліція Мюнхена охарактеризувала інцидент як терористичну атаку, додавши, що мотиви підозрюваного перебувають у центрі уваги розслідування.

Представник поліції Мюнхена повідомив, що підліток був громадянином Австрії і, як передбачається, проживає в цій країні. Він нещодавно їздив до Німеччини і жив в австрійському Зальцбурзі, повідомили австрійська газета Standard і німецьке видання Spiegel.

Міністерство закордонних справ Ізраїлю повідомило, що консульство в Мюнхені було зачинено в четвер у пам'ять про масові вбивства на Олімпіаді 1972 року, і ніхто зі співробітників консульства не постраждав унаслідок інциденту в четвер. Музей і дослідницький інститут спеціалізується на історії нацистського режиму Німеччини 1933-45 років.

Канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив, що вдячний за швидку реакцію екстрених служб у Мюнхені, які, можливо, запобігли чомусь жахливому. «Я скажу дуже чітко: антисемітизму та ісламізму тут не місце», — написав він на сайті X.

Президент Ізраїлю Ісаак Герцог заявив, що поговорив зі своїм німецьким колегою про інцидент у Мюнхені.

«Ми висловили наш спільний осуд і жах з приводу терористичної атаки сьогодні вранці», — написав Герцог на сайті X, додавши, що в день пам'яті про масове вбивство на Олімпіаді «терорист, рухомий ненавистю, прийшов і знову спробував вбити невинних людей».

Поліція застрелила підозрюваного в нападі на ізраїльське консульство в Мюнхені (ВІДЕО)

Джерело: www.epochtimes.com.ua (Світ)