Літо 2024 року стало найспекотнішим в історії

06 вересня 2024 р. 12:45

06 вересня 2024 р. 12:45


Літо 2024 року стало найспекотнішим у світі за всю історію метеоспостережень, а тенденція глобального потепління і надалі посилюється.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє AP .

"Європейська кліматична служба Copernicus повідомила сьогодні, що літо 2024 року стало найспекотнішим на Землі за всю історію спостережень, що робить ще більш імовірним те, що цей рік буде найтеплішим за всю історію людства", - йдеться у повідомленні.

Як зазначається, в обох роках 2024 та 2023 серпень став найспекотнішим місяцем. Липень став першим випадком за більш ніж рік, коли світ не встановив рекорд спеки , дещо відставши від 2023 року, але оскільки червень 2024 року був набагато спекотнішим, ніж червень 2023 року, це літо в цілому стало найспекотнішим донині", - сказав директор Copernicus Карло Буонтемпо.

"Щоб 2024 рік не став найтеплішим за всю історію спостережень, нам потрібно пережити дуже значне похолодання протягом кількох місяців, що залишилися до кінця року, що на даному етапі виглядає малоймовірним", — додав Буонтемпо.

Дженніфер Френсіс, кліматолог з Центру кліматичних досліджень Вудвелла у Кейп-Коді, відзначила, що на Землі відбувається "потоп екстремальної спеки, повеней, лісових пожеж та сильних вітрів, які є жорстокими та небезпечними".

"Подібно до людей, які живуть у зоні бойових дій з постійним шумом бомб та брязкотом зброї, ми стаємо глухими до того, що мало б бути сигналами тривоги та сиренами повітряної тривоги", — зазначила Френсіс.

Як повідомляє Reuters , літо-2024 перевершило минулорічне та стало "найгарячішим" в історії. Виняткова спека збільшує ймовірність того, що і весь 2024 рік перевершить 2023 рік як найтепліший рік на планеті за всю історію спостережень.

"Упродовж останніх трьох місяців 2024 року на планеті були найспекотніші червень та серпень, найспекотніший день за всю історію спостережень та найспекотніше бореальне літо за всю історію спостережень", - йдеться у повідомленні.

Як повідомляв Укрінформ, у Києві, за підсумками календарного літа 2024 року встановлено 18 температурних рекордів.

Літо 2024 року стало найспекотнішим в історії

Джерело: ukrinform.ua (Світ)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua